Gazdaság

Hogy állunk Európához képest a válságban?

Portfolio
Az Európai Unióban a válság kirobbanása óta a lengyel és a szlovák gazdaság teljesített a legjobban, a görög mellett pedig a horvát és a lett gazdasági visszaesés a legnagyobb. Ez is mutatja, hogy a kelet-közép-európai régió alaposan szétzilálódott a válság előtti helyzethez képest. A 2007-hez viszonyított kép alapján a magyar gazdaság is a nagyobb visszaesők közé tartozik, sőt, azok közé sorolható, akik az előrejelzések szerint 2015-re sem érik el a krízis előtti gazdasági teljesítményt.
Ha igaz, hogy a pénzügyi válság az elveszett évtizedről szól, akkor mostanra túlhaladhattunk a felén. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a válság előtti helyzethez képest milyen helyzetben vannak az európai országok, illetve Magyarország. Vizsgálódásainkhoz a 2007-es GDP-szintet vettük alapul, és így néztük meg, hogy a válság milyen mértékben sújtotta az egyes országokat, és hol tartanak a visszakapaszkodásban.

Nos, a 2013-as becslések alapján az EU 28 tagországa közül 15-ben még a válság előtti kibocsátási szint alatt van a gazdaság, 13-ban viszont már kisebb-nagyobb mértékben túlhaladta azt. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a legjobban teljesítő országok meglehetősen vegyes csapatot alkotnak. Az ellenálló képességnek ez alapján az egyetlen biztos ismérve az ingatlanbuborék hiánya, illetve ebből fakadóan a pénzügyi rendszer viszonylagos stabilitása. Ugyanakkor ez is csak szükséges, de nem elégséges feltétel, hiszen a lista alsó felében is találunk ilyen országokat. A sorrend alapján a többi klasszikus, védettséget jelentő faktor nem igazán játszik mindent eldöntő szerepet. A krízist sikeresen átvészelő országok között találunk olyanokat, amelynek nincs nagy, stabilizáló belső piaca (Málta), vagy éppenhogy magas államadóssággal rendelkezik (Lengyelország), vagy a versenyképességi rangsorokban nincs az élbolyban (Románia).

Hogy állunk Európához képest a válságban?
Ahogy látható, a magyar gazdaság jelentős visszaesése és az azóta mutatott lanyha gazdasági teljesítménye ellenére azért jobb helyzetben van, mint az igazi "válságországok", ám rögtön utánuk mi következünk a sorban. Jelenleg a magyar GDP az Eurostat adatai alapján 4,3%-kal elmarad a 2007-es szintjétől.

Négy olyan országot is találhatunk, amelyek a válság eddigi éveiben sosem estek a 2007-es GDP-szint alá. Ehhez az kellett, hogy az ország ellenálló legyen a Lehman-csőd utáni szakaszra és utána az európai adósságválság se lökje őket mélyebbre, mint amekkorát 2008-9-ben még kapaszkodni tudtak. Ilyen ország Lengyelország, Szlovákia és Málta és Bulgária. Utóbbi egyébként ebben az összevetésben azóta beérte Németország és Svédország is.

Hogy állunk Európához képest a válságban?
Figyelemre méltó, hogy a jobban teljesítők csoportjába tartozik Litvánia is, pedig a baltiak óriási visszaesést szenvedtek el a válság első éveiben. (Az ország egyébként a régió leggyorsabb felzárkózója, épp a válság éveiben előzte meg egy főre jutó GDP tekintetében Magyarországot.) A másik két balti ország nem áll ilyen jól: az észtek jövőre, a lettek pedig 2016-ban érhetnek vissza oda, ahol 2007-ben voltak.

A válság legnagyobb elszenvedője természetesen Görögország, amelynek bizonyára még súlyos évek kellenek, amíg a válság előtti szintre érnek. Érdekes Ciprus helyzete: a szigetország sokáig éppen a túlméretezett (és sajátos működésű) pénzügyi szektorának köszönhetően a legjobb teljesítők között volt, de aztán a görög kapcsolatai következtében a bankrendszere becsődölt, és most az előre megjósolható pályán zuhant a mélybe. Európa betegének tekinthető még a folyamatos növekedési (és egyéb gazdasági) problémákkal küszködő Horvátország. A magyar helyzet annyiban tekinthető biztatónak, hogy lassan növekedési pályára áll a gazdaság, és 2015-re már nagyon megközelíti majd a 2007-es GDP-szintet. Az alábbi ábrán látható, hogy van jó néhány olyan ország, amelyek lassabban fordulnak, most úgy tűnik, hogy az ő sorsukat elkerülhetjük, bár a növekedési potenciálunk körül nekünk is vannak kérdőjelek.

Hogy állunk Európához képest a válságban?
Már a fentekből is kitűnhetett, hogy a régió országai nagyon vegyes eredménnyel zárták a válság első 5-6 évét. Az EU-országok legsikeresebbjei és legkevésbé jól járói között egyaránt ott vannak a kelet-közép-európai régió országai. Ha vetünk egy pillantást az alábbi ábrára, láthatjuk, hogy ebben az összevetésben a magyar helyzet nem éppen kedvező. Csupán a szlovén, horvát, lett trió áll mögöttünk, de belátható idén belül Lettország is jobban fog állni saját 2007-es bázisához viszonyítva, mint mi. Éppen ezért a következő évek egyik fő kérdése az lesz, hogy tudunk-e a többieknél gyorsabb növekedést folytatni, vagy a válság során elszenvedett pozícióvesztésünk tartós lesz. Egyelőre sajnos az utóbbinak látszik nagyobb esélye.

Hogy állunk Európához képest a válságban?

Meddig tart a válság? Formailag mást gondol a közgazdaságtan a válság végének, mint amit a hétköznapi gondolkodás sugall. A válság végét ugyanis nem a zsugorodás megállásához szokták kötni, sőt, még csak nem is ahhoz a ponthoz, amikor a gazdasági teljesítmény eléri a válság előtti szintet. Ehelyett a potenciális kibocsátás elérését szokták figyelni a közgazdászok, nagyon leegyszerűsítve azt, hogy mikor éri el a gazdaság azt a teljesítményt, amit a válság nélkül ugyanabban az évben elért volna. Ez persze elég bizonytalan számításokból áll elő.

Hogy állunk Európához képest a válságban?
Vannak ennél persze összetettebb megközelítések is, például nem csak a GDP alakulása, hanem a munkaerőpiac helyzete is az értékelések alapjául szokott szolgálni.

eu summit_getty
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
eu summit_getty