Gazdaság

Találgatják a londoni elemzők, meddig vág az MNB

MTI
Portfolio
Két százalék közelébe is csökkenhet az alapkamat, de a londoni elemzőházak többsége szerint ennél magasabb szintnél fejezheti be a kamatcsökkentési ciklust az MNB. Ha lesz újabb rezsicsökkentés, az 0,8 százalékpontot is faraghat az idei átlagos inflációból.
Merrill: 2,25%-ra is csökkenhet a kamat

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Tapasztalataikról összeállított beszámolójukban közölték: felülvizsgált prognózisuk szerint a növekedési hitelprogramot az MNB "a korábban gondoltnál konzervatívabb alapállásról" folytatja, és inkább az alapkamatot csökkenti nagyobb mértékben.

Ennek alapján az elemzők azzal számolnak, hogy az MNB májusig - egyenként 0,15 százalékpontos lépésekben - 2,25 százalékra csökkenti alapkamatát.

2015 végére azonban 3,5%-ra emelhetik vissza

Fenntartották ugyanakkor azt az előrejelzésüket, hogy az idei év végétől az MNB ismét fokozatos szigorításba kezd, és 2015-ben 3,50 százalékig emeli vissza alapkamatát. Ennek célja a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a pozitív reálkamat fenntartása, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséből eredő potenciális negatív piaci hatások ellensúlyozása.

Az elemzők közölték ugyanakkor, hogy kamatemelési prognózisukra lefelé ható kockázatokat látnak, tekintettel az enyhe inflációs kilátásokra, és arra, hogy az MNB elszántan törekszik a gazdasági növekedés megszilárdítására.

A 2,25 százalékos idei MNB-kamatmélypontra vonatkozó előrejelzés a legagresszívabb jelenleg a City elemzői közösségében.

RBS: 2,4%

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői például 2,40 százalékos MNB-kamatmélyponttal számolnak.

4Cast: 2,6-2,8%

A 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a magyar alapkamat mélypontját 2,60-2,80 százalék között várják.

JP Morgan: 2,7%

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői szerint az MNB márciusra - egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai a budapesti tárgyalásaik tapasztalatait összegző csütörtöki elemzésükben közölték, hogy az idei év egészére 1,6 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon. Ez a prognózis nem tartalmazza az esetleges újabb közműdíj-csökkentés hatását.

A ház elemzői szerint ha a kormány az idén ismét 10 százalékkal csökkenti a háztartási áram- és gáztarifákat, az hozzávetőleg 0,8 százalékpontot faraghat le az éves összevetésű inflációból.

A szakértők azt várják, hogy a magyar gazdaságban folytatódik a széles bázisú fellendülés, és a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

Ez messze a legderűlátóbb magyar növekedési prognózis a londoni City elemzői közösségében, annak ellenére is, hogy az elmúlt hetekben több nagy ház javította előrejelzését.

A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai nemrég ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben közölték, hogy 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést várnak a magyar gazdaságban, a ház korábban 1,5 százalékot valószínűsített.

A JP Morgan a vártnál erősebb tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán 2,0 százalékról 2,3 százalékra emelte az idei magyar GDP-növekedésre adott becslését.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai csütörtökön azt is közölték, hogy lehetségesnek tartják valamelyik külföldi tulajdonos idei kivonulását a magyar bankszektorból. Tekintettel azonban a rendkívül feszes költségvetési mozgástérre, a magyar kormánynak korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy vezető szerepet játsszon egy esetleges bankátvételi tranzakcióban. Emiatt Magyarországra mint szuverén adósra egy ilyen fejlemény csak korlátozott kockázatot jelentene - vélekedtek a cég londoni elemzői.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Brexit london tuntetes1500