Gazdaság

Roubiniék Magyarországgal foglalkoznak

Portfolio
Legfrissebb elemzésükben a Roubini Global Economics közgazdászai felülvizsgálták a magyar alapkamatra vonatkozó előrejelzésüket. Várakozásaik szerint az MNB Monetáris Tanácsa 2014-ben is folytatja a kamatcsökkentési ciklust, igaz sokkal óvatosabbban.
A kamatcsökkentés folytatására magyarázat lehet szerintük, hogy az elemzők mérsékeltebb inflációt prognosztizálnak és közben a piacok viszonylag higgadtan fogadták a Fed eszközvásárlási programjának mérséklését. Mindez azért fontos megítélésük szerint, mert Magyarország strukturális sérülékenységi mutatóit még mindig alábecsülik.

Mindezek alapján az idei év első negyedévében három további kamatcsökkentést tartanak valószínűnek. Ám a korábbi 20 bázispontos kamatcsökkentési ütem után 10 bázispontos lépésekre válthat a jegybank, így 2,7%-ig csökkenhet az irányadó ráta.

A kamatkilátásokról legutóbb Balog Ádám MNB-alelnök beszélt a jegybank részéről. A Reuters hírügynökségnek a héten azt nyilatkozta, hogy van mozgástér a további kamatcsökkentésre, akár 2,5%-ig is csökkenhet a kamat. Szerinte még nem dőlt el, hogy 10 bázispontra veszi vissza a kamatcsökkentés mértékét a jegybank.A decemberi kamatdöntésről kiadott jegyzőkönyv szerint az eddig 20 bázispontos vágásra szavazó jegybankárok is egyetértettek abban, hogy a jövőben indokolttá válhat a kamatcsökkentés ütemének mérséklésére.A héten több londoni elemző is megfogalmazta véleményét a magyar kamatpálya jövőjét illetően. A Bank of America Merrill Lynch szakértői 2,25%-os alapkamatot vetítettek előre, az RBS elemzői 2,4%-os rátát látnak, a 4Cast szerint 2,6-2,8% között lehet a kamat mélypontja. A JP Morgan közgazdászai a Roubini Global Economics szakértőihez hasonlóan március végére 2,7%-os kamatot valószínűsítenek.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas