Gazdaság

10 milliárd eurós megállapodás Orbán és Putyin között

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök kedden Oroszországba utazott, ahol többek között Vlagyimir Putyin elnökkel találkozott. A legnagyobb várakozás a nukleáris együttműködést előzte meg és kedd délutánra ki is derült, hogy a két fél megállapodott a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről. Ennek keretében atomerőművi energiablokkok megépítéséről is megállapodtak, vagyis Oroszország végezheti a paksi atomerőmű bővítését.

Fontosabb részletek
  • Megszületett a megállapodás Magyarország és Oroszország között a nukleáris együttmûködésrõl
  • Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak
  • A két paksi atomerõmûvi blokkot az oroszok építhetik
  • Új hosszú távú gázszerzõdés is születik a felek között

Ők tárgyaltak

Orbán Viktort oroszországi munkalátogatására elkísérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Baji Csaba, a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója - számol be az MTI. Orosz részről Vlagyimir Putyin államfőhöz az előbb szűk körben tartott tárgyaláson csatlakozott Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója, Anton Sziluanov pénzügyminiszter, Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója. Az ezt követő bővített körben zajlott munkaebéden pedig már részt vett Andrej Szapelin, a Vnyesekonombank alelnöke, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter és Alekszandr Novak energetikai miniszter is.

Orbán ezt ígérte Putyinnak

Magyarország teljesíti a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésével kapcsolatos kötelezettségeit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban kedden folytatott megbeszélése után az MTI beszámolója szerint. A kormányfő hangsúlyozta: a Déli Áramlat vonatkozásában Magyarország teljesíteni fogja a magára vállalt kötelezettségeket, a szerződésben előírt minden tételt.

Gigahitel: mi lesz az államadóssággal?

A 10 milliárd eurós orosz kölcsön fényében felmerül a kérdés, hogy ez miként érinti a magyar államadósságot. Amennyiben ezt az összeget nem az állam veszi fel közvetlenül, hanem az MVM, vagy a Mavir, akkor még úgy sem számítana államadósságot növelő tételnek, ha amúgy az adósságra állami garancia lenne.

Íme, a részletek!

Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke a RIA hírügynökség beszámolója szerint közölte, hogy Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak az atomerőmûvi bővítésre, ez a hitel felső határa, de tájékoztatása szerint ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg. A projekt pontos költségét a mûszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmû technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmû bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fûtőanyag szállítása és a szervizszolgálat - mondta el Szergej Kirijenko az MTI szerint. A nukleáris együttmûködéssel kapcsolatban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is nyilatkozott. A Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott: - 2 új blokk megépítését nyerte el az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern (tender nélküli beruházással) a Paksi Atomerőműben, egyenként 1200MW kapacitással - ennek költsége 10-12 milliárd euró lehet - a hitel 30 éves lejáratú lesz és a költségek 80%-át fedezi, a maradék 20% magyar önerő lesz - nem valószínû, hogy üzembe áll 2023 előtt - a blokkok építése éves szinten 1 százalékponttal növelheti a magyar GDP-t, 10 ezer új munkahely jöhet létre elmondása szerint - a Paksi Atomerőmû magyar állami tulajdonban marad - az új blokkról szóló terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót


Megállapodtak

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttmûködésről született megállapodás kedden Magyarország az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői, ennek keretében atomerőmûvi energiablokkok megépítéséről is megállapodtak - közölte az MTI. Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmû jelenlegi, 2 gigawattos teljesítménye. A megállapodást egyedülállónak nevezve rámutatott, hogy a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. "Mintegy 3 milliárd dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére" - mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd. Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter (b) és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke (b4) a nukleáris energia békés felhasználásában való együttmûködésről született megállapodást ír alá Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b2) és Vlagyimir Putyin orosz államfő (b3) jelenlétében a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián 2014. január 14-én.

Sok alárírása váró dokumentum került elő

Szûk körû tárgyalással vette kezdetét kedden Orbán Viktor moszkvai munkalátogatása. A magyar kormányfőt Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján fogadta. Az MTI beszámolója szerint egy sor aláírásra váró dokumentum is előkerült a megbeszélésen Vlagyimir Putyin a megbeszélés kezdetén, a sajtó munkatársainak jelenlétében mondott bevezetőjében kifejtette: "örömömre szolgál, hogy kapcsolataink rendszeressé váltak, üzleti jelleget öltöttek és minden irányban fejlődnek". A politikus hozzátette, hogy a gazdasági és a parlamentközi kapcsolatokra és a politikai kapcsolattartásra gondolt. Az orosz elnök ezt követően bejelentette, hogy a meghívására Moszkvába érkezett magyar kormányfő látogatására egy sor dokumentumot készítettek elő aláírásra. Vlagyimir Putyin ezt meglehetősen pozitívnak minősítette, és úgy vélte, hogy az aláírandó dokumentumok új és komoly lépést jelentenek az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésében. Orbán Viktor válaszában emlékeztetett az egy évvel ezelőtti moszkvai látogatására és hangsúlyozta, hogy Oroszország kiemelkedően fontos partnere Magyarországnak. A magyar miniszterelnök úgy értékelte, hogy a magyar-orosz gazdasági együttmûködés "stratégiainak is mondható". Hangsúlyozta, hogy Oroszország Magyarország számára az Európai Unión kívüli kívüli legfontosabb partner. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly január 31-én tett látogatása során abban állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy a két ország növeli a gazdasági együttmûködést. Hozzátette, hogy ez sikerült, és - mint mondta - példátlan mértékben nőtt a magyar-orosz kereskedelmi forgalom. A magyar kormányfő elmondta: abban bízik, hogy a most előkészített megállapodások tovább fejlesztik a kapcsolatokat. A magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin a sajtónak szánt nyilatkozatokat követően a magyar és az orosz kormány néhány tagjával, valamint orosz részről Alekszej Miller, a Gazprom állami gázcég elnöke részvételével szûk körû tárgyalást kezdett. Ezt kibővített körû munkaebéd követte.

Megérkezett Orbán Putyinhoz

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalára felkerült videó alapján a magyar kormányfő már megérkezett Vlagyimir Putyinhoz.


Tényleg valami nagy dolog van készülőben Moszkvában

Itt az új hír!

Napok óta Orbán Viktor keddi moszkvai látogatásával foglalkozik a magyar és az orosz sajtó. Magyar részről a paksi atomerőmű bővítése miatt kiemelkedően fontos a találkozó.

A hírügynökség kedd reggel új információkat közölt név nélkül nyilatkozó diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ezek szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin nukleáris együttműködésről tárgyalhatnak és egy megállapodást is aláírhatnak.

Kedden Giró-Szász András is megszólalt az ügyben. Ha a kormány bármilyen nemzetközi szerződést köt, azt elfogadásra az Országgyűlés elé terjeszti - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Először csak szivárgott, utána megerősítették

Először a Népszabadság írta meg szombati számában, hogy Magyarország várhatóan rövid időn belül aláírhat egy megállapodást az orosz atomenergetikai óriás Rosatommal a paksi bővítés kivitelezésére. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról is tájékoztatott, hogy információi szerint Orbán Viktor kormányfő rövidesen Moszkvába repülhet a meglévő nukleáris együttműködés kibővítése témájában. Akkor még sem a kormányszóvivő, sem pedig a kormányfő sajtóirodája nem kommentálta az értesülést.

Hétfőn viszont már közleményt adott ki Orbán Viktor moszkvai utazásáról a Kormányzati Információs Központ. A megbeszélést követően tájékoztatást ígértek.

Miről is van itt szó kérem szépen?

A paksi bővítés alapvetően a most még működő 2000 MW-nyi atomerőművi kapacitás kiváltását célozza. A most üzemelő négy darab 500 MW-os blokkot 2032 és 2037 között kell majd lekapcsolni a hálózatról. Korábban a hivatalos kormánykommunikáció egy nemzetközi tender meghirdetését irányozta elő, ahol 4-5 nagy reaktorszállító jelezte előzetes érdeklődését a beruházás megnyerése iránt. Az elmúlt hetekben történt események azonban arra engednek következtetni, hogy verseny nélkül az oroszoknak adhatjuk a több ezermilliárd forintos beruházást. Egy korábbi cikkünkben már részletesebben írtunk a témában, ami szerint az orosz technológia megfelelő lehet a bővítési projekthez, azonban semmi sem indokolja azt a sietséget, amivel a kormány kezeli a kérdést, illetve azt sem, hogy egy ilyen méretű beruházás esetében verseny nélkül hirdessünk beruházót. Az eljárás által sérülnek az átláthatósági szempontok, és nem biztosítható, hogy valóban a legkedvezőbb projektet finanszírozhatják majd a jövőben az áramfogyasztók (és/vagy az adófizetők).

bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652