Gazdaság

Pleschinger szerint van tér a kamatcsökkentésre

Portfolio
Magyarországon van tér a további kamatcsökkentésre - nyilatkozta Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja a Wall Street Journalnak Bécsben. Pleschinger szerint a külső környezet hirtelen megváltozhat, aminek következtében korábban 300 bázispontos kamatemelésre is volt példa, ugyanakkor megjegyezte, hogy az infláció miatt nincs ok az aggodalomra.
Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja is részt vesz a Euromoney többnapos, bécsi konferenciáján, amelyen exkluzív interjút adott a Wall Street Journalnak. Ebben kifejtette, hogy Magyarországon van tér a további kamatcsökkentésre. "Tekintettel az ország adottságaira, jelentős tér kínálkozik a kamatcsökkentésre" - mondta Pleschinger.

A jegybankár ugyanakkor óvatosságra intett. "A külső környezet egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Korábban emiatt 300 bázispontos kamatemelésre is volt példa" - emlékeztetett Pleschinger, bár elmondása szerint az amerikai jegybank döntései nincsenek számottevő hatással a magyar monetáris politikára, lévén, hogy a világ vezető jegybankjai továbbra is rendkívül laza monetáris politikát folytatnak, a magyar gazdaság pedig egyre erősödik. "Továbbá az EU-ban és az eurozónában is a stabilizálódás jelei láthatók" - tette hozzá.

Pleschinger nyilatkozata annyiban meglepő, hogy a monetáris tanács legutóbbi négy kamatmeghatározó ülésén, amikor 20-20 bázispontos kamatcsökkentésről szavaztak a tagok, ő alacsonyabb mértékű vágást támogatott volna. A 2012 augusztusa óta tartó intenzív kamatvágási sorozatot követően az MNB irányadó rátája jelenleg 3 százalékon tartózkodik.

"Ma nem Magyarország a leggyengébb láncszem (a feltörekvő gazdaságok közül). A makrogazdasági számaink jók - a befektetők a folyó fizetési mérleg többletünkre és az erős külső finanszírozási képességünkre figyelnek" - hangsúlyozta Pleschinger. Ennek kapcsán a jegybanki elemző stáb prognózisát idézte, amely szerint az infláció (a gazdaság élénkülésével párhuzamosan) 2015 második negyedévében kerülhet a jegybanki cél közelébe.

Pleschinger szerint a (sebezhető) növekedés nem pörgeti fel az inflációt, azt ugyanis az export és a beruházások vezérlik. A belső kereslet, mint elsőszámú inflációs tényező esetében, csak lassú élénkülés várható, a háztartások ugyanis óvatosan költenek. "Nem látjuk okát, amiért az infláció miatt aggódnunk kellene" - tette hozzá.
Katona Bence Hiventures
Frankfurti tőzsde
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas