Gazdaság

Balog: tartósan lazák maradunk (2.)

Portfolio
Az a kép él a fejünkben, hogy laza monetáris politikát alkalmazzunk hosszabb időn át - többek között ezt jelentette ki a bécsi Euromoney konferencia keretében újságírói kérdésre válaszolva Balog Ádám a Reuters beszámolója szerint.
A Magyar Nemzeti Bank alelnöke múlt héten a hírügynökségnek adott nyilatkozatban azt jelezte, hogy a kamatcsökkentési sorozat akár 2,5%-ig is folytatódhat a jelenlegi 3%-os rátától.Balog a devizahiteles mentőcsomag időzítésével kapcsolatos kérdésre úgy reagált: számos jó ötlet formálódik és bízik benne, hogy fél éven belül megoldódik a probléma.Az MTI beszámolója szerint Balog azt is mondta, hogy a Fed eszközvásárlási programjának leépítése nem lesz hatással a magyar monetáris politikára, a "tapering" nem hoz magasabb jegybanki alapkamatot. A monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen az MNB-alelnök kiemelte: az eszközvásárlási program visszavágása még nyitott téma, és bár felvet néhány kérdést, és az MNB folyamatosan elemzi a helyzetet, de nem hat közvetlenül Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy a magyar monetáris politikát elsősorban a fundamentális folyamatok határozzák meg: a reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak, amit támogat a külső, alacsonyan maradó kamatkörnyezet is. Ezenkívül stabilitási szempontból a makroökonómiai mutatók jók, az ország jó befektetési célpont, a forint árfolyama pedig stabil volt az utóbbi egy évben.

Az MNB alelnöke szólt arról is, hogy Magyarországon az alacsony infláció ellenére sincs deflációs veszély. Hozzáfűzte: a magyar gazdaságot továbbra is a termelő kapacitások optimálistól elmaradó kihasználtsága jellemzi, a kibocsátási rés változatlanul negatív.

A friss, 43 éves mélypontra bukott inflációs adatot éppen ma tették közzé:
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas