Gazdaság

Még 2014-ben is kérdéses, hogy jó-e, amit csinálunk

Portfolio
Magyarország és a környező országok is magasabb növekedésnek örvendhetnek majd 2014-ben, ugyanakkor elképzelhető, hogy a kockázatok is megemelkednek. Hazánkban akár 2,2 százalékos GDP növekedés is lehetséges az év végére, de ezt infláció fogja követni és a jegybank kénytelen lesz kamatemelésekkel reagálni. Bár 2013 jobban alakult, mint a legtöbben számítottak rá, még mindig nem dönthető el igazán, hogy stabil növekedési pályára tudunk-e állni. Sok még ugyanis a megválaszolatlan kérdés a gyenge beruházásokkal és a bankok mérlegalkalmazkodásával kapcsolatban - vélekednek a Morgan Stanley közgazdászai januári régiós elemzésükben.
Végre lesz valami növekedés

Bár a közép-kelet-európai régió újra javuló növekedésnek néz elébe, de az egész rugalmassága és sérülékenysége 2014-ben még egy nagy teszt előtt áll a globális környezeti változások miatt - írja a Morgan Stanley Research régiós kilátásokról szóló tanulmányában. Ráadásul nemcsak az átalakuló fejlett piaci monetáris politika okozta hozamemelkedés jelenthet kihívást, hanem több országban jelentős belföldi kockázatok is szunnyadnak. A cseh jegybank elképzelhető, hogy árfolyamrögzítéssel fog küszködni, míg Romániában a politikai színtér és a közelgő választás okozhat majd volatilitást a piacon.

Magyarország kapcsán úgy látják, hogy végre erősebb belső kereslettel szembesülhetünk, ugyanis a kiigazítási folyamat a végéhez közeledik és már kevesebb megszorítás érheti az országot. Ezek eredőjeként a Morgan Stanley 2,2 százalékos éves növekedést vár 2014-ben, amit viszont erősödő infláció kísér majd. A fogyasztói árindex 2,7 százalékra emelkedhet év végére, de ha további állami árszabályozást látunk, akkor ennél enyhébben alakulhat a headline infláció.

A Magyar Nemzeti Bank az enyhe inflációs környezetnek köszönhetően tovább folytatja majd a kamatvágásokat egészen 2,6 százalékig jutva az első negyedévben. Ezt követően ugyanakkor kamatemelési ciklusnak kell következnie és 2014 végén 3,25 százalék lehet majd az alapkamat a Morgan Stanley előrejelzése szerint. Ugyanakkor szerintük az irányadó rátánál meghatározóbb lesz a Növekedési Hitelprogram a monetáris kondíciók meghatározásában és az NHP további kiterjesztésre is kerülhet.

A közelgő választások kapcsán a tanulmány rámutat, hogy a Fidesz várható győzelmét követően a befektetőket leginkább az adóváltoztatások érdeklik majd, különösen a bankszektort érintő különadók. Utalva Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavaira, miszerint nagyobb hazai részarányt szeretnének látni a bankszektorban, arra következtet a tanulmány, hogy a kormányzat továbbra is egyes külföldi bankok távozásával számol.

Annyira azért nem volt ez rossz

2013 összességében jobb év volt Magyarországon, mint azt sokan előre gondolták. Fontos eredmény, hogy az ország ki tudott kerülni a túlzott deficit eljárás alól és szerencsés helyzetben találhatta magát, hogy a kedvező külső környezet és a gyenge inflációs folyamatok egészen 3 százalékig engedték vágni az irányadó rátát. Ezen felül az is meglepő volt, hogy a magyar eszközök milyen jól viselték a májust követő "tapír-félelem" időszakát. Az elemzés szerint ebben a folyó fizetési mérlegünk többlete segíthetett, annak köszönhetően ugyanis elkerült minket az, ami a gyenge mutatókkal rendelkező feltörekvő piacokat nem kímélte.

A magyar unortodoxiától való félelem nem igazolódott be teljesen, hiszen szerencsére a kormány nem forintosította a devizahiteleket és a monetáris politika sem lépett túl egy bizonyos határon. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a jó számszerű eredményeink mögött szinte mindig megtalálható az árnyoldal is. Az infláció esését leginkább a kormány beavatkozásainak köszönheti az ország (pl. az energiaárak jelentős befolyásolásával) és az EDP megszüntetésének is megvolt az ára, hiszen az ország szempontjából fontos szektorokat kellett különösen erőteljes adókkal sarcolnia a kormányzatnak. Ez utóbbi ráerősíthet a mérlegalkalmazkodásra, így pedig árthat a növekedésnek a jövőben. A Növekedési és Hitelprogramról pedig meg kell jegyezni, hogy jelentősen gyengíti a monetáris transzmissziós mechanizmust, ami a jövőben problémák felbukkanásához vezethet a hazai eszközök minőségével kapcsolatban - fejti ki a befektetési bank tanulmánya.

A növekedés kapcsán pedig a legmeghatározóbb kérdésekre, mint amilyen a bankok mérlegalkalmazkodása és a beruházások gyengélkedésére, még mindig nem született meg a válasz. Ezek miatt összességében 2014-ben még bizonytalan, hogy Magyarország egy stabil, növekedési pályára álló ország tud-e válni, vagy marad az a hely, ahol a befektetők rettegnek a hazai gazdaságpolitikában rejlő kockázatoktól.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
mexikói katonák