Gazdaság

Heim: 3 százaléknál meg kellene állnia az MNB-nek

Portfolio
A jelenlegi 3 százalékos alapkamat mellett már jelentős kockázatok jelentkeznek, látható, hogy a forintnak nagyon kicsi a hozamelőnye az eurózónával szemben - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke a Gazdasági Rádió "Nap vendége" műsorában. Heim szerint az MNB-nek 3 százaléknál meg kellene állnia, azaz jobb lenne szinten tartani a mostani kamatszintet, esetleg még 20 bázispontos csökkentés megléphető.
Mivel a nemzetközi tőkepiaci környezet már nem lesz szuperpozitív, a kockázatok szép lassan nőnek, óvatosabb kamatpolitikára van szükség, ami azt jelenti, hogy az MNB-nek vagy most, a 3 százalékon kellene megállnia, esetleg még egy 20 bázispontos kamatcsökkentés léphető meg - mondta Heim Péter a Gazdasági Rádiónak.

Heim úgy látja, "az erős külső pozíció és az Európai Unióból beáramló devizaforrások miatt a forintnak 305 körüli árfolyamnál erős fundamentális támogatása van". A technikai elemzés szemüvegével nézve azonban az látható, ha a 305 körüli árfolyamzóna elesik, azaz tovább gyengül a magyar fizetőeszköz, akkor előbb 310-es árfolyamig gyengülhet, majd 320-325 lehet a célpont. Heim hozzátette, "ez természetesen csak feltételezett opció, realitása csekély, mivel a nemzetközi tőkepiaci helyzet támogatja a forintot és az államkötvény piacon sem várható olyan eladási hullám, azaz pénzkivonás, amely ilyen árfolyamgyengülést eredményezne".

Az "egyensúlyi kamatláb" 4% körül van

Heim szerint az általánosan elfogadott elmélet azt mondja, a jegybanknak hosszabb távon akkora kamatszintet kell megállapítania, amekkora a gazdasági növekedés, korrigálva a szükséges kockázati prémiummal. "Ha ezt elfogadjuk, és figyelembe vesszük a 3 százalékos inflációs potenciált, valamint azt, hogy a magyar fizetési mérleg pozitív, akkor az egyensúlyi kamatláb valahol 4 százalék körül van" - hangsúlyozta Heim Péter.

Ezt hosszabb távon kell érteni, az elmúlt időszakban inkább e szint fölött volt a kamatláb, tette hozzá. Így logikus lehet, hogy az alapkamat mostanában az "egyensúlyi" szint alatt van.

Heim úgy véli, a tőkepiaci környezet már nem lesz szuperpozitív, a kockázatok szép lassan nőnek, óvatosabb kamatpolitikára van szükség. Ezzel kapcsolatban elmondta, az MNB-nek 3 százalékon meg kellene állnia, esetleg további 20 bázispontos csökkentés léphető meg.

A Portfolio.hu elemzői felmérése szerint a januári kamatdöntéskor lassíthat az MNB, az eddigi 20 bázispont helyett 10 bázisponttal folytatódhat a kamatcsökkentés. A kamatcsökkentési ciklus végét az elemzők 2,5-2,8 százalék közé teszik, de 3 százalék alatt már jelentősen szűkülő mozgásteret látnak. 2014.01.17 12:55 Lassíthat a tempón az MNB

Heim szerint az USA-ban és Európában is erősödhet a növekedés. Európában egyenesen "miniboomra" számít a következő öt évben, ami persze hatással lesz a magyar gazdaságra is. "Az előbbiekkel összefüggésben a magyar gazdaság növekedési üteme a következő években 2-3 százalék között alakulhat, idén 3 százalék fölé is kerülhet" - állítja a Századvég Gazdaságkutató elnöke.
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500