Gazdaság

Lassíthat a tempón az MNB

Portfolio
Lassabb tempóban folytatódhat a kamatcsökkentés, a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők többsége szerint az eddigi 20 bázispont helyett 10 bázisponttal vághatja a kamatot január 21-én a jegybank monetáris tanácsa, így az alapkamat 2,9 százalékra csökkenhet. Lassan közeledik azonban a kamatcsökkentés vége a piaci elemzők szerint, de hogy ez mikor és milyen kamatszinten történhet meg, arról megoszlanak a vélemények.
2013-at 3 százalékos alapkamattal zárta az MNB. A kamatcsökkentési ciklus 2012 augusztusában kezdődött 7 százalékról, és azóta töretlenül tart. A csökkentést 25 bázisponttal indította, majd egy év után 20 bázispontra váltotta a Monetáris Tanács. A váltást akkor Matolcsy György jegybank elnök sajtótájékoztatója előzte meg, ahol elhangzott, az addigiaknál akár lassabb ütemben is folytatódhat a csökkentési sorozat.

Lassíthat a tempón az MNB
Az elemzők többsége úgy véli, ismét lassításra válhat a Monetáris Tanács. A korábbi tanácsüléseken egyébként jellemzően egy tag, Pleschinger Gyula szavazott kisebb (10 bps) vágásra, a legutóbbi alkalommal viszont már még egy további tag, Cinkotai János is 10 bázispontos vágásra szavazott.

Ugyanakkor a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyve is tartalmazott utalásokat.

A decemberi ülés jegyzőkönyve szerint a Monetáris hangsúlyozta, a 2012 augusztusa óta végrehajtott kamatcsökkentés "számottevő mértékű", illetve jelezték, hogy szükség lehet a lazítás ütemének visszafogására - emlékeztetnek a CIB elemzői. Emellett a Tanács továbbra sem számít 3%-ot meghaladó inflációra releváns időhorizonton, bár az MNB is lát nem elhanyagolható kockázatokat. Részben ezek miatt, részben a piaci helyzet figyelembevételével a CIB elemzői szerint is 10 bázispontra mérséklődhet a kamatvágás üteme jövő kedden. A kamatciklus végéhez közeledve azonban azt sem tartanák teljesen meglepőnek, ha az alapforgatókönyvtől eltérő döntés születik.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője szerint a piac túl nagy jelentőséget tulajdonít a lassítás lehetőségéről szóló korábbi megnyilatkozásoknak. Montalto úgy gondolja, bár már két tag állt legutóbb a lassítás pártján, ellenben heten szavaztak a 20 bázispontos csökkentés mellett, vagyis a nagyobb kamatcsökkentés pártján jelentős többség állt eddig a Monetáris Tanácsban. Az alacsony inflációt látva ez a felállás folytatódhat tovább az elemző szerint. A január 21-i ülést tekintve 50 százalék esélyt ad annak, hogy 20 bázispontos lesz a csökkentés, 35 százalékos esélyt lát 15 bázispontos vágásra és 15 százalékot ad annak, hogy 10 százalék lesz a vágás.

Lassíthat a tempón az MNB
Az apróbb lépésközökkel esetleg még lehet tovább húzni a kamatcsökkentési ciklust. Az Erste elemzői szerint a két (Balog Ádám , Pleschinger Gyula ) tanácstag korábbi nyilatkozatainak értelmezése azonban nem egyöntetűen szól az ütem lassítása mellett. Megszólalásaik egyik értelmezése az lehet az Erste elemzői szerint, hogy maradhat továbbra is a 20 bázispontos lépésköz, nincs ok a lassításra.

Phoenix Kalen, a Societe Generale elemzője szerint a jegybank a parlamenti választásokig folytathatja a kamatcsökkentést. A Tanács az alacsony inflációval magyarázhatja a csökkentést, illetve a régiós társakhoz viszonyítva relatív magas reálkamatokkal, még ha közben a maginfláció továbbra is 3 százalék fölött tartózkodik.

Ki tudja hol áll meg?

Arra egyelőre senki nem számít, hogy már most megállna a Tanács a kamatcsökkentéssel, bár úgy vélik, már nincs messze a ciklus vége. Hogy pontosan mikor, milyen kamatszint mellett történhet ez meg, abban viszont igencsak eltérnek a vélemények. A jelenleg ismert feltételekből kiindulva 2,5-2,8 százalék körüli kamatszintnél látják a kamatcsökkentés végét.

A CIB elemzői szerint a Monetáris Tanács igyekszik maximálisan kihasználni a piaci lehetőségek nyújtotta mozgásteret további kamatcsökkentésre - ez a tér azonban 3% alatt már minimális lehet szerintük.

A JP Morgan elemzői korábban úgy számítottak, 2,7 százaléknál lehet a ciklus vége, ezt nemrég lefelé módosították, 2,5 százalékra. Kamatemelésre már csak 2015-ben számítanak.

Hasonlóan vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki 2015-ben kamatemelésre számít részben az emelkedő inflációs pálya, másrészt a világszerte valószínű monetáris szigorítás miatt.

Phoenix Kalen szerint az MNB megpróbálja majd minél tovább halogatni a kamatemelést, lehetőség szerint akár 2015 első negyedévéig, miközben az energiaárak normalizálódása és bázishatások miatt jóval a jegybanki inflációs cél fölé mehet a pénzromlás üteme.

Erste elemzői szerint úgy tűnik, a külső környezet alakulása a korábban gondoltnál bővebb teret ad a hazai monetáris politikának. Bár a Fed tapering (eszközvásárlás csökkentése) megindult decemberben, és a program fokozatos kivezetésére sor kerülhet az idén, az EKB-nál még mindig a további monetáris enyhítések lehetősége van a napirenden. Nem valószínű, hogy 3%-nál érdemben magasabb lesz az alap-kamatszint az év végén az Erste elemzői szerint, de még az sem kizárt, hogy egyáltalán nem emel az idén a tanács.
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500