FONTOS Nagy Márton bejelentette, mit kezd a kormány az üzemanyagárakkal
 
Előfizetői tartalom

2,5-szer nagyobb eséllyel halasztjuk a gyerekvállalást, mint a nyugatiak

Portfolio
Több mint 2,5-szer nagyobb eséllyel halasztja el egy poszt-szocialista országban élő ember az első gyermek megszületését, mint egy hasonló életkörülmények között élő nyugat-európai - hangzott el a KSH Népességtudományi Intézetének konferenciáján. A gyermekvállalási szándékok megvalósításának sikertelensége főképp nem szándékolt, alkalmazkodási okokra vezethető vissza a poszt-szocialista országokban, amelyek közül kiemelkedő a kiszámíthatatlan környezet. Eközben az értékválasztás terén, az általános közvéleménnyel ellentétben, nem zajlott nagy változás az elmúlt 25 évben Magyarországon.

Mi van az alacsony termékenység mögött? 2011-es adatok szerint Magyarországon a legalacsonyabb a termékenységi ráta (1,23), amely arányszám egy hipotetikus gyermekszámot jelent egy nőre vetítve. Az ideális arány Magyarország esetén 2,1 lenne. Jellemző tendencia, hogy nem csak kevesebb gyermek születik, de az első gyermek megszületése is egyre későbbi életkorra tolódik. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés