Gazdaság

Most kiderül, hogy tényleg óvatosabb lesz-e az MNB

Portfolio
Kedden ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Bank döntését, hogy milyen ütemben folytatják a kamatvágások sorozatát. A Portfolio.hu által felmért konszenzus szerint immár csak óvatosabb, 10 bázispontos csökkentés várható. Az Egyesült Államokban makroadatok szempontjából csöndes hét várható, míg Európában a Zew hangulatindex és a csütörtöki beszerzésimenedzser-indexek lehetnek érdekesek.
Ezen a héten a legfontosabb esemény a Magyar Nemzeti Bank kedd délutáni kamatdöntése lesz, ahol is eldől, hogy a Monetáris Tanács valóban óvatosabb léptékben folytatja-e a kamatvágásokat vagy kitart a 20 bázispontos csökkentésnél. Tavaly év végére 3,0 százalékig hozták az irányadó rátát és a Portfolio.hu által felmért piaci konszenzus szerint ezt most 10 bázisponttal 2,9 százalékig vágják tovább. Ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol állhat meg a kamatvágások vége, meglehetősen széles körben szóródnak a vélemények. A maginflációs folyamatok ugyanis arra utalnak, hogy a rezsicsökkentés okozta egyszeri sokkok elmúlásával a headline infláció is emelkedésnek fog indulni, ami már egy inflációs célkövetéses rendszerben kamatemeléseket követel.

Most kiderül, hogy tényleg óvatosabb lesz-e az MNB
Ezen kívül szintén érdekes lehet még kedden a Központi Statisztikai Hivatal által közölt bruttó átlagkeresetek alakulása is. A legutóbbi októberi adatközlés szerint 3,8 százalékkal növekedtek a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek éves alapon, és ebben a január-októberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 227 800 forint volt.

Szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium közli a 2013-as államháztartási egyenlegre vonatkozó részletes adatokat, de az előzetes adatokat követően már nem érhet minket igazán meglepetés. A központi költségvetés tavalyi hiánya 929,2 milliárd forint volt a korábbi közlés szerint. A számunkra fontos magyar adatokat pénteken a természetes népmozgalmi statisztikákkal zárjuk, amiből megtudtuk, hogy októberben éves alapon egy Esztergomnyi várossal (pontosan 30 918 fővel) lettünk kevesebben Magyarországon.

A külföldi adatok közül hétfőn a kínai GDP-szám határozhatja meg a piaci kereskedést, míg kedden a Zew gazdasági hangulatindexe, ami kapcsán 1,7 pontos javulásra számít a piac. Szerdán hajnalban ismerteti döntését a Bank of Japan, de monetáris politikai irányváltásra nem kell számítanunk. A közleményt követő sajtótájékoztatón viszont Haruhiko Kuroda, japán jegybankelnök fontos üzeneteket sugallhat az áprilisi adóemelést követő kilátásokra és esetleges jegybanki reakciókra vonatkozóan.

Most kiderül, hogy tényleg óvatosabb lesz-e az MNB
Csütörtökön érkeznek a januári előzetes beszerzésimenedzser-indexek az eurózónában, amik meghatározóak a konjunktúrára vonatkozó szemléletben, így a piac is erősen reagálhat rá. Különösen a francia adatok néznek ki rosszul és a konszenzus most sem mutat jelentős javulást esetükben. A délután folyamán két fontos amerikai adat érkezik: a heti friss munkanélkülisegély-kérelmek száma és a Conference Board Leading Indicatos decemberi száma. Ez utóbbi kapcsán a piac enyhe visszaesésre számít 0,2 százalékon.
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361