Előfizetői tartalom

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér

Portfolio
2013 novemberében 4,1%-kal voltak magasabbak a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a versenyszférában ennél magasabb, 5,3%-os volt a bruttó átlagkeresetek emelkedése. A bérdinamikát a közfoglalkoztatás növekvő súlya húzhatja vissza. A nemzetgazdasági nettó reálbérek a rekord alacsony infláció mellett 3,3% körül emelkedhettek a január-novemberi időszakban átlagosan. Ami a versenyszféra foglalkoztatását illeti, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám kicsit megmozdult, eközben a téli közfoglalkoztatás valóban elindult, novemberben már közel 180 ezren voltak közfoglalkoztatottak.

A versenyszférában a rendszeres keresetek 4,6%-kal voltak magasabbak novemberben az előző év azonos időszakához képest. Január-novemberi átlagban az emelkedés 3,8% volt, a bérdinamika így inkább visszafogottnak tekinthető.Fontos azonban, hogy a kereseti adatok fő számait egyre inkább dominálja a közfoglalkoztatás növekvő súlya. A nemzetgazdasági bruttó bérek 4,1%-os emelkedése...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái