Gazdaság

Miért vágott 15-öt a jegybank? Furcsa indoklás (2.)

Portfolio
"Az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése." - ezzel frappánsan egy mondatban foglalta össze a monetáris tanács a 15 bázispontos kamatvágás "indokát", illetve a jövőbeli kilátásokat. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a jegybank nem mondott semmit a lépésköz változtatásáról, és a közlemény többi része is a szokásos sablonokat tartalmazza. A következtetés ugyanaz lehet, mint eddig: a jegybank addig fog vágni, ameddig bír, magától nemigen fog megállni.
További érdekesség, hogy a közlemény egy fontos elemben eltér a hagyományos januári közleményektől. Ekkor szokta ugyanis a tanács értékelni, hogy az inflációs célkövetés szempontjából mi történt az előző évben. Ebben a dokumentumban tájékoztat az inflációs cél teljesüléséről, az esetleges elvétés okairól, valamint az inflációs folyamatokat általánosságban is értékeli. Ezúttal ez a rész teljesen hiányzik a közleményből, és nincs utalás arra, hogy miért. Meglehet, hogy egy későbbi alkalommal történik az értékelés, vagy az is lehet, hogy teljesen eltűnik ez az elem a jegybanki kommunikációs eszköztárból. Ez mindenesetre a transzparencia további csökkenésére utal.

A közlemény szövege így hangzik:

"A Monetáris Tanács megítélése szerint idén és jövőre is folytatódhat a magyar gazdaság bővülése. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől és a monetáris politika számára releváns horizont végén közelítheti meg azt. A foglalkoztatás folyamatos növekedése mellett a munkanélküliségi ráta csökken, azonban még mindig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. Az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat.

Az infláció decemberben tovább mérséklődött, amiben elsősorban a szabályozott energiaárak novemberi csökkentése játszik szerepet. Az inflációt csökkentő átmeneti hatások mellett a középtávú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek, ami a gyenge belső kereslet és a visszafogott külpiaci infláció hatását tükrözi. A tartósan alacsony inflációs környezet segíti az inflációs várakozások alkalmazkodását. A versenyszféra bérdinamikája némileg gyorsult, azonban még mindig visszafogottnak tekinthető. A konjunktúra élénkülésével párhuzamosan a hazai reálgazdasági tényezők csökkenő mértékben, de dezinflációs hatásúak maradnak.

A beérkezett adatok szerint a negyedik negyedévben folytatódott a gazdaság bővülése, amit az ipari teljesítményre, a külkereskedelmi többletre, az építőipari termelésre és a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó havi adatok is tükröztek. A következő negyedévekben folytatódhat a gazdasági növekedés, mely a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg. Az export növekedése mellett a belső kereslet is bővülhet a következő években. Az EU forrásokat felhasználó állami beruházások, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében növekvő vállalati beruházások mellett a háztartások fogyasztásának élénkülése fokozatos lehet. A reáljövedelmek bővülését részben ellensúlyozza a válság előtt felhalmozott adósságok leépítése és a szigorú hitelezési feltételek lassú oldódása.

A nemzetközi befektetői hangulat az amerikai eszközvásárlási program év végi lassítása ellenére is támogató maradt, Magyarország kockázati megítélése javult, mely a CDS-felárak és kötvényhozamok mérséklődésében is tükröződött. Hazánk sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A Monetáris Tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. Az árstabilitás középtávú elérése a monetáris lazítás irányába mutat. A globális pénzügyi környezet támogató maradt, a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. Az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése."
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
GettyImages-1128735755