Gazdaság

Nincs megállás! Nagyot vágott a jegybank!

Portfolio
A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát a jegybank. Ezzel az alapkamat holnaptól 2,85%. A lépés meglepetést jelent, hiszen az elemzők többsége úgy gondolta, hogy az augusztus óta alkalmazott 20 bázispontos lépésközt a 3 százalékos szint elérése után 10 bázispontra hozza le a tanács. Erre utalt a legutóbbi tanácsülés jegyzőkönyve is, igaz, ezután a jegybanki megszólalásokba bele lehetett látni azt is, hogy marad a tanács a korábbi tempónál. Így a 15 bázispont köztes megoldásnak tűnik.

Mit mondanak az elemzők?

A 15 bázispontos kamatdöntésre érkezett elemzői reakciókat bővebben a Portfolio.hu angol oldalán, ide kattintva olvashatják.

Folytatódhat a kamatcsökkentés

John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője szerint a várakozásoknak megfelelt a 15 bázispontos kamatcsökkentés. 2012 nyara óta ez már a tizennyolcadik kamatvágás, ami jól jelzi, hogy az MNB a viszonylag stabil forint és alacsony infláció mellett folytathatja az enyhítést - vélekedett a szakember. Meglátása szerint a forint még mindig stabilabb más feltörekvő piaci devizáknál. Az, hogy Magyarország eddig viszonylag jól megúszta, a Saxo szakértője szerint több tényezőre vezethető vissza: az egészséges többlettel rendelkező folyó fizetési mérlegre, illetve a kelet-közép-európai régió gazdaságainak elfogadható teljesítményére. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy vannak más tényezők, amelyek lényegesen alakíthatják a forint árfolyamát. Itt megemlítette a kormány célját, miszerint a magyar tulajdonú bankok arányát növelnék és emellett megmentenék a devizahiteleseket. Várakozása szerint ezek a szempontok gátolhatják a befektetések beáramlását, amely az egyre kevésbé vonzó magyar árfolyamelőnnyel együtt a forint néhány százalékos idei gyengüléséhez vezethet az euróval szemben (315-höz közeli árfolyammal) az év végére. Ennél azonban jóval jelentősebben gyengülhet a forint az erősnek ígérkező USA dollárral szemben: a dollár-forint árfolyamot év végéig a 240-250 közötti szintre várják a Saxo stratégái.

Miért vágott 15-öt a jegybank? Furcsa indoklás

"Az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése." - ezzel frappánsan egy mondatban foglalta össze a monetáris tanács a 15 bázispontos kamatvágás "indokát", illetve a jövőbeli kilátásokat. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a jegybank nem mondott semmit a lépésköz változtatásáról, és a közlemény többi része is a szokásos sablonokat tartalmazza. A következtetés ugyanaz lehet, mint eddig: a jegybank addig fog vágni, ameddig bír, magától nemigen fog megállni. Tovább a cikkhez

Csapkodás a forint piacán

A vezetõ devizákkal szemben 4-6 hetes mélypontja közelében várta a forint az MNB délutáni kamatdöntését, amely végül a várttól (10 bp) eltérő eredményt hozott (15 bázispontos vágás). Erre minimálisan erősödni tudott a forint. Még ezt megelőzően a török jegybank csak burkolt kamatemelést hajtott végre, így a líra elsõ reakcióként új történelmi mélypontra hanyatlott. Tovább a cikkhez

Háromkor jön a közlemény

Szokás szerint a 15 órakor megjelenő közleményből ismerhetjük majd meg a jegybank helyzetértékelését és szempontjait. Várhatóan az inflációra hivatkozás megmarad központi elemnek, illetve az óvatosság hangsúlyozásával próbálja majd a tanács a vártnál nagyobb vágás okozta meglepetést tompítani.

Elemzői reakció: az MNB helyzetértékelése lényegében nem változott

Úgy tűnik, a kevésbé támogató globális környezet és a hazai deviza gyengülése átbillentette az egyensúlyt a tanácson belül, többségbe kerültek a nagyobb óvatosságot pártolók - értékelte a helyzetet Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a 15 bázispont azonban csak minimális eltérés a 20 bázisponthoz képest, ami jelzi, hogy az MNB helyzetértékelése lényegében nem változott. A kedvezőbb hazai inflációs folyamatok mellett ugyanis a globális tőkepiacokon egyértelműen látszik, hogy tovább folytatódik a feltörekvő piaci országok gyenge szereplése. Gyengülnek a devizák, az állampapírok, és tőkekiáramlás is folytatódott a feltörekvő piaci kötvény alapokból. Magyarországon a forint is gyengüléssel kezdte az évet, megközelítve a 2013 második felében látott gyenge csúcsértékeket. A magyar állampapírok ugyan tovább tudtak erősödni, a hozamok csökkentek, azonban a hozamgörbe egyre meredekebbé válik, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon nincs meggyőződve a piac az alacsony kamatok tartósságáról. A hozamcsökkenés következménye, hogy a forint hozamfelára rendkívüli módon beszűkült mind a régiós, mind a fejlett piaci devizákkal szemben, és ez a forint sérülékenységét fokozza. A forint más feltörekvő piaci devizákhoz képest ugyanakkor eddig meglehetősen stabil maradt, a befektetőek egyelőre figyelmen kívül hagyják a paksi beruházáshoz kapcsolódó államadósság-növekedést, és azokat a jegybanki kommentárokat, amelyek szerint a jegybanki kamatpolitikát nem befolyásolja érdemben a FED monetáris politikájának változása. Lényegesebb forintgyengülés hiányában az elkövetkező hónapokban kisebb lépésközökkel tovább haladhat az MNB.

15 bázispont - hogy kell ezt érteni?

Természetesen egy köztes megoldást kétféleképpen is lehet értelmezni. Egyrészt a jegybank visszafogta a kamatcsökkentési tempót, másrészt kisebb mértékű volt a visszafogás, mint amit a piaci többség várt. Ezért a lépés egyszerre értelmezhető a jegybanki óvatosság bizonyítékaként, másrészt viszont úgy is, hogy a jegybank a várakozásokhoz képest eltökéltebb a kamatcsökkentési ciklus folytatását illetően. Az már régóta nem kérdés, hogy az inflációs szempontok alátámasztják-e a kamatcsökkentést, hiszen a csőben lévő harmadik rezsicsökkentéssel együtt a jegybank kényelmesen érezheti magát: a célt a következő egy évben biztos nem fogja fölé lőni. A pénzügyi stabilitási szempontok érdekesebbek: a forint shortolása egyre olcsóbb, ami elvileg gyengítheti az árfolyamot. Másrészt a kötvénypiaci befektetőknek jó hír lehet, hogy folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, így a megvásárolt kötvények árfolyama tovább emelkedhet. E szempontból az sem kizárt, hogy a forint akkor kezd majd el igazán gyengülni, amikor világossá válik a kamatcsökkentési ciklus vége.

15 bázispont - tudott meglepőt húzni a jegybank

A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát a jegybank. Ezzel az alapkamat holnaptól 2,85%. A lépés meglepetést jelent, hiszen az elemzők többsége úgy gondolta, hogy az augusztus óta alkalmazott 20 bázispontos lépésközt a 3 százalékos szint elérése után 10 bázispontra hozza le a tanács. Erre utalt a legutóbbi tanácsülés jegyzőkönyve is, igaz, ezután a jegybanki megszólalásokba bele lehetett látni azt is, hogy marad a tanács a korábbi tempónál. Így a 15 bázispont köztes megoldásnak tûnik.


303-nál várja az euró Matolcsyék bejelentését

A vezetõ devizákkal szemben 4-6 hetes mélypontján járt délelõtt a forint és azóta sincs érdemi visszaerõsödés, azaz gyenge lábakon áll a mai MNB-döntés elõtt. A Portfolio.hu múlt héten közzétett elemzõi konszenzusa azt valószínûsítette, hogy az eddig 20-ról 10 bázispontosra lassul a kamatvágási tempó. Közben a török jegybank csak burkolt kamatemelést hajtott végre, így a líra elsõ reakcióként új történelmi mélypontra hanyatlott, ami a forintot is minimálisan magával húzta. Tovább a cikkhez

Az OTP megállíthatatlan az MNB bejelentése előtt

Amerikában Martin Luther Kingre emlékeztek hétfőn, így a vezető tengerentúli tőzsdék zárva tartottak. Az ázsiai régió piacain viszont zavartalanul folyta a kereskedést kedden. A vezető részvényindexek kivétel nélkül jól teljesítettek, a kínai tőzsdéket az ország jegybankja, míg a japán tőzsdéket a jen gyengülése segítette. Az irányadó nyugat-európai indexek is erősödnek, ami segíti a magyar piac szereplését az MNB bejelentése előtt. Tovább a cikkhez

Ki tudja, mit akar a jegybank?

Annyi biztosnak látszik, hogy mai ülésén is csökkenteni fogja az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank, és ezzel a ráta 3% alá süllyed. Arra azonban, hogy lassít-e a monetáris tanács az eddigi 20 bázispontos tempón, nehéz lenne fogadni. Úgy tûnik, december óta a tanácstagok mintha felbátorodtak volna, ami a korábbiaknál megosztottabb szavazáshoz vezethet.

Az elmúlt egy hónap jegybanki megnyilatkozásai egyáltalán nem erősítették azt a nézetet, hogy a jegybank megágyaz a visszafogottabb kamatcsökkentésnek. Pedig az előző kamatdöntés rövidített jegyzőkönyvéből még azt lehetett kiolvasni, hogy 3%-ra érve lassítani fog a 20 bázispontos tempón a monetáris tanács. "A 20 bázispontos csökkentésre szavazó döntéshozók ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a jövőben indokolttá válhat a kamatcsökkentés ütemének mérséklésére" - áll a jegyzőkönyvben.

Ezt követően azonban egyre inkább úgy tûnt, hogy a tanácstagoknak kezd megjönni a bátorságuk a nagyobb vágásra. Először Balog Ádám MNB-alelnök jelezte, hogy ugyan a decemberi kamatdöntéskor úgy gondolták a jegybankárok, hogy mostanra a lassítás indokolt lesz, ám ma már nehéz ebben határozott állásfoglalást tenni. Balog nem zárta ki, hogy marad a 20 bázispontos tempó. Ezek után Pleschinger Gyula (aki régóta szorgalmazza a kamatcsökkentési ütem visszafogását) egy bécsi konferencián jelezte, hogy "tekintettel az ország adottságaira, jelentős tér kínálkozik a kamatcsökkentésre". Arra ugyan utalt, hogy egy szélsőségesen megváltozó globális környezet változtatásra késztetheti a jegybankot, de hogy emiatt már most óvatosabbnak kellene lenni, a beszámolók szerint nem említette.Ki tudja, mit akar a jegybank?

A Portfolio.hu és a Reuters elemzői konszenzusa egyaránt azt mutatja, hogy ma 10 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönt a monetáris tanács. Ugyanakkor a fentiek alapján piaci befektető legyen a talpán, aki megmondja, mennyire lesz ma bátor a jegybank.

Lássunk egy kis számmisztikát!

A befektetők talán leginkább azért várják a kamatcsökkentési ütem mérséklését, mert a 3 százalékos szint lélektani határ, és itt a jegybank jelezheti az óvatosságát. Ha ugyanis 3 százalék alá is 20-as tempóval lép be, akkor az jelzés lehet arra, hogy az MNB nem ismer mértéket, addig vág, amíg csak a piaci környezet ezt rövid távon lehetővé teszi. (Ezzel kapcsolatban érdekes kérdés, hogy ha a jegybank nem találta volna ki a negyed százalékpontosnál kisebb lépésközt, ez a kérdés így fel sem merülhetett volna.)

Egy hosszabb távú számmisztika formájában a fékezési tempót is meg lehet jósolni - ez más eredményre vezet. A jegybank 2012 augusztusán kezdte meg a monetáris lazítást, egy éven keresztül 25 bázispontos vágásokat hajtott végre. Azóta ötször mérsékelte a kamatokat 20 bázisponttal, vagyis ha még ma is így dönt, fél évre nyúlna ez az időszak. Ha ezek után egy negyedévig 10 bázisponttal lazítana, akkor a jegybank elérné a mostanában emlegetett 2,5%-os szintet. Igaz, a kamatcsökkentés alsó határa hónapról hónapra lejjebb csúszik, a legbátrabb elemzők már a 2%-ot sem tartják elképzelhetetlennek.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a jegybank ezúttal 300 forint feletti euróárfolyamnál készül a döntésre. Utoljára márciusban volt olyan, hogy az ülés napját ennél gyengébb szinten indította a forint. Akkor azonban még 5,25%-ról 5 százalékra süllyedt csak a kamat, most pedig a 3% alatti szintre akarunk benézni. Amint tegnapi elemzésünkben rámutattunk, a forint shortolása már rendkívül olcsó, a kötvénypiaci hozamesésre játszók közül az óvatosabbak pedig elkezdhetnek kiszállni. Ugyanakkor Balog e hónapban azt is kijelentette, hogy a jegybanktól 310-ig is mehet a kurzus, ha ennek nincs inflációs következménye.Ki tudja, mit akar a jegybank?

Vagyis vannak arra utaló jelek, hogy érdemes lehet óvatosnak lenni, és arra is, hogy a tanácstagok egy része még próbálkozna a 20 bázispontos vágással. A decemberi ülésen Cinkotai János és Pleschinger Gyula jelentették az óvatosak táborát, az akkor megfogalmazott észrevételeik most is érvényesek, tehát nem valószínû, hogy meggondolnák magukat. (Õk arra hívták fel a figyelmet, hogy a forinteszközök - a régiós devizákhoz viszonyított - kamatkülönbözetének érdemi csökkenése kockázatokat rejthet magában, míg az állampapír-piaci hozamgörbe meredeksége a kamatcsökkentési ciklus aljának közelségét jelezheti.)

onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
onlinevásárláse-kereskedelem