Előfizetői tartalom

A nyugdíjrendszert fenyegeti a legnagyobb bomba

Portfolio
Már az egyszerű demográfiai kivetítések is dermesztő képet festenek az elöregedő társadalom jövőjéről, a helyzet még súlyosabbnak látszik, ha azt nézzük, mennyi járulékfizetőnek kellene elméletben finanszíroznia a növekvő arányú időskorú népesség nyugdíját. 2050-re a nyugdíjjárulékot fizetők és a nyugdíjban részesülők aránya 0,6-ra eshet vissza a jelenlegi helyzetből kiinduló demográfiai előrejelzések alapján. Ami azt jelenti, hogy nagyjából fél járulékfizető jutna egy nyugdíjasra. A különböző finanszírozási szempontok szerint felállított eltartási ráták közül úgy tűnik, a nyugdíjnál leselkedik a legdrámaibb következmény.

Az egyes elosztórendszerek fenntarthatóságának nyilvánvaló alapja a befizetők és a kifizetésben részesülők arányának alakulása. A felosztó-kirovó (pay-as-you-go) típusú nyugdíjrendszerre ez különösen igaz. Már nem újdonság az, hogy a nem is olyan távoli jövőben is súlyos következményei lehetnek a társadalmi elöregedésnek szerte Európában. Az egyszerű, korösszetételre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés