Gazdaság

Mit tegyen a jegybank a zuhanó árfolyam láttán?

Portfolio
Elkerülhetetlennek látszik a kamatemelés az árfolyamválságba sodródott Törökországban, de az ottani bonyolult politikai viszonyokat tekintve egyéb különös megoldások sem kizártak. A teljes feltörekvő régiót (így a forintot is) fertőző krízist a gazdaságpolitika rövid távon könnyűszerrel megállíthatná - de nem biztos, hogy ez az első számú szempont.
Három hónap alatt több mint húsz százalékot gyengült a török líra, miközben a devizatartalék szűkében lévő ország jegybankja mereven elzárkózott a kamatemelés lehetőségétől. Nem csoda, hogy ez a spekulánsok érdeklődését is felkeltette, és így az elmúlt napokban a líra leértékelődése a devizapiaci intervenciók ellenére látványosan felgyorsult. Az óriási csata lehetőségére a piac és a jegybank között már január eleji elemzésünkben felhívtuk a figyelmet, ami a múlt keddi elmaradt kamatemeléssel kapott új lendületet:Az intervenciók után a líra zuhanását látva ma végre bejelentésre szánta el magát a jegybank: holnap este közzétesz valamit. Hogy pontosan mit, arról nem esett szó, be is indultak a találgatások. De tényleg, mit is dönthet a jegybank? A török jegybank mai bejelentéséről és a líra azonnali szárnyalásáról tészletek:A török jegybank előtt álló főbb lehetőségek:

1. Kamatemelés. A legnyilvánvalóbb lépés a kamatemelés lehet, a különböző elemzői várakozások szerint 200-500 bázispontos szigorítás megnyugtathatja a piacokat. Ez persze egyrészt beismerése lenne az "árfolyamgyengülést csakis intervencióval kezelünk" politika bukásának, de hát ez a bukás amúgy is mindenki számára nyilvánvaló volt, aki az utóbbi hetekben figyelte a líra árfolyamát.

Mit tegyen a jegybank a zuhanó árfolyam láttán?
2. Tőkekorlátozások bevezetése. Sokat elmond a török jegybank hitelességéről, hogy a mai bejelentés után rögtön szárnya kapott a piaci pletyka, mely szerint a kamatemelés helyett esetleg tőkekorlátozások bevezetésére kerülhet sor. Annyiban logikus a lépés, hogy ezzel meg lehetne állítani a török líra gyengülését, de az egyéb hatások miatt mégis meredek ötletnek tűnik. Egyrészt az Európai Unió felé igyekezve a tőkepiaci nyitottságban való visszalépés nagyon visszás lenne. Másrészt a magas fizetési mérleg hiány mellett az ország tőkeigénye magas, egy ilyen lépés éppen ezért hirtelen kényszerű alkalmazkodással, és jelentős gazdasági lassulással járhat.

3. Még egy kis maszatolás. Amennyiben nem sikerül politikai engedélyt kicsikarni a kamatemeléshez, akkor elképzelhető, hogy a bonyolult török kamatrendszerben tesz néhány szimbolikus lépést a jegybank. A többféle kamateszköz közül manapság éppen a kamatfolyosó felső szélét tekintik irányadónak a piacon, de lehet, hogy az egyhetes repó ráta jelentős emelése is megnyugtató lenne. Amennyiben azonban valamelyik kevésbé effektív kamateszközhöz nyúl a jegybank, az inkább olaj lenne a tűzre, és a spekuláció még nagyobb erővel indulna újra. Bár vannak olyan piaci vélemények, amelyek szerint a jegybanknak pánikra nincs oka, és így nem kell nagyon drasztikus lépésben gondolkodnia, azért még ezek szerint is 200-300 bázispontos emelés szükséges lehet. (A Danske Bank érdekes véleménye szerint a jegybank nyugodtan elugorhat az inflációs célja elől, mert a GDP-növekedése a potenciális alatt van, így rugalmasan koncentrálhat a reálgazdasági szempontokra is. Valószínű azonban, hogy a török gazdaság összességében nincs a potenciális kibocsátási szintje alatt.)

Mit tegyen a jegybank a zuhanó árfolyam láttán?
4. Árfolyamrendszer-váltás. A legmeredekebb ötlet minden bizonnyal az árfolyamsáv bevezetése lenne. Ezzel ugyan a jegybank deklarálná az árfolyammal kapcsolatos preferenciáit, ám továbbra sem lenne eszköze arra, hogy megvédje a sávot a gyenge oldalon. A tőkepiaci nyitottság mellett nem lehet egy jegybanknak egyszerre árfolyam- és kamatcélja, így a rendszer önmagában napokon belül megbukna.

Mi a legvalószínűbb forgatókönyv?

A fentiek közül egyértelműen a kamatemelés tűnik a legjobb és legvalószínűbb kimenetnek. Ezen felül azonban vannak további kérdések, amire akár választ kaphat a befektetői közösség. Mivel holnap délelőtt megjelenik az inflációs jelentés, kiderülhet, hogy a jegybank mennyire elkötelezett az inflációs célkövetés mellett. A legkézenfekvőbb arra gondolni, hogy a jegybank a líra gyengüléséből az infláció várható emelkedésére következtet, és ezzel indokolja majd a kamatemelést. Amennyiben azonban a jegybank nem a kamatemelést választja, akkor az inflációs célkövetés logikájában maradva hosszabb magyarázkodásra is kényszerülhet. A másik kérdés a már említett kamatrendszer reformja lehet, de nem biztos, hogy a befektetők által sürgetett lépést épp egy ilyen zűrzavaros időben hozza meg a jegybank.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
imf_kristalinageorgeieva