Előfizetői tartalom

Matolcsy: Nincs szükségünk jéghegyekre

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy Sándor tiszteletére rendezett konferenciáján többek között Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök, Christian Noyer, francia jegybankelnök és Ilmars Rimsevics a lett jegybank elnöke is felszólalt. Ezeket követően Matolcsy György, az MNB elnöke kommentálta az elhangzottakat. Gratulált a lett csatlakozáshoz és a nemzetközi események kapcsán megjegyezte, hogy "nincs szükségünk több jéghegyre".Fontosabb részletek Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök szerint az EKB kezelésének köszönhetõen végre túljutottunk a válságon és a figyelem most a bankrendszer megerõsítésére és újraszabályozására összpontosulhat. Christian Noyer, francia jegybankelnök úgy véli, hogy az eurózóna sosem volt tökéletes és teljesen koherens, a jövõben pedig a bankunió mellett kell elkötelezõdnünk. Ilmars Rimsevics a lett jegybank vezetõje úgy véli, hogy nekik egyértelmûen megérte az euró bevezetése és az utóbbi idõkben már a versenyképességüket is vissza tudták szerezni. José Luis Malo De Molina, a spanyol jegybank fõigazgatója a fiskális politikával kapcsolatos elvárások elégtelenségére mutatott rá az eurózónában, majd a makroprudenciális szempontokat hangsúlyozta. Igor Dmitriev az orosz jegybank igazgatója hosszan sorolta az országa és az eurózóna közötti gazdasági kötõdéseket, majd arra utalt, hogy a nemzetközi kapcsolataink ehhez képest mennyire rosszak. Szapáry György, Magyarország nagykövete, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke a válságra adott monetáris politikai válaszokat foglalta össze, majd a most fennálló kockázatokra tért át. Matolcsy György MNB-elnök zárásként ezen értékelésre úgy utalt vissza, hogy végre terítéken vannak az unkonvencionális eszközök és ezért nem kell, hogy újra „jéghegyekkel” találkozzunk.

2014. január 31. 12:28 Megosztás Nincs szükségünk több jéghegyre Köszöni Szapáry György meglátásait is, megjegyezve, hogy végre már az asztalon vannak az unkonvencionális eszközök. A jéghegyekre pedig nincs szükségünk (itt a Szapáry által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés