Előfizetői tartalom

Kiábrándultság miatt nem fáj a nyugdíjvagyon államosítása

Portfolio
A héten meghatározó eseményre került sor Lengyelországban, az államhoz most került vissza a nyugdíjvagyon fele, amely a tavaly elfogadott nyugdíjreform fontos eleme. Az 1999-es nyugdíjreform visszafordítására azért kerülhetett sor egyesek szerint, mert az emberek csalódtak a piacban, és egyre kevésbé gondolják úgy, hogy saját magukról kellene gondoskodniuk. A Financial Times által megkérdezett szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a régió a fejlett nyugat-európai országok példáját követi és inkább más eszközökhöz nyúlnak az országok a problémák orvoslására.

A lengyel nyugdíjreformot már tavaly megszavazta a parlament, a nyugdíjalapok kötvényállományának visszautalására viszont ezen a héten került sor a hivatalos menetrendnek megfelelően. Az államhoz 51 milliárd dollár értékű kötvényportfólió kerül vissza, amelynek hatására szinte azonnal lecsökken az államadósság, és a 2014-es évben szufficitessé válik a költségvetés....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái