Előfizetői tartalom

Ukrajna: ugrásra készen a nagyhatalmak

Portfolio
A múlt héten eldőlt: átvette a hatalmat az ellenzék, ügyvezető kormány alakult Ukrajnában. Ezek után az a legfontosabb kérdés, hogy az ukrán állam hogyan teljesíti fizetési kötelezettségeit. Az ügyvezető pénzügyminiszter már jelezte: 35 milliárd dollárnak megfelelő pénzügyi csomagra lenne szüksége az országnak 2014-2015-ben. Az EU és az IMF késznek tûnik a mentőcsomagra, már most jól látható azonban, hogy ehhez az oroszoknak is lesz egy-két szavuk. És Ukrajna számára egyáltalán nem mindegy, hogy az orosz nagytestvér hogyan reagál a fejleményekre.Fontosabb részletek A legfrissebb adatok szerint a múlt heti véres tüntetésekben 82 ember vesztette életét Az ukrán parlament a hétvégén megfosztotta államfõi posztjától Vuktor Janukovicsot Aki egyébként elmenekült és ismeretlen helyen tartózkodása mellett elfogató parancsot adtak ki ellene Janukovics puccsnak minõsítette a hétvégi eseményeket és tv-beszédében jelezte, hogy nem mond le Az ukrán rendõrség és katonaság az eddig tüntetõ erõk mellett foglalt állást, illetve tervei szerint nem avatkozik be a folyamatokba Az elõrehozott elnökválasztást május 25-re írták ki az országban Kiszabadult a börtönbõl Julia Timosenko korábbi kormányfõ Az EU és az IMF az oroszok által decemberben kínált 15 milliárd dollárosnál sokkal nagyobb mentõcsomagban gondolkodnak Az ügyvezetõ ukrán pénzügyminiszter 35 milliárd dolláros csomagot kért A formálódó mentõcsomag hírére az ukrán csõdkockázat hatalmasat esett, emiatt a kötvények hozama is Közben viszont egy részben IMF által finanszírozandó csomag hírére a hrivnya zuhant ma, a leértékelést kezdi árazni a piac Az ukrán részvénypiac szárnyal Az ügyvezetõ ukrán energiaügyi miniszter változatlan orosz gázárakban reménykedik A Nyugat-Európába irányuló, Ukrajnán keresztüli orosz gázszállításokban nincs fennakadás Hétfõn délután új jegybankelnököt választott az ukrán parlament. Az amerikai pénzügyminisztérium az IMF vezetésével szívesen lát egy nemzetközi mentõcsomagot. Oroszország újrakezdi Ukrajna finanszírozását, ha rendeződnek a politikai viszonyok.

2014. február 24. 20:35 Megosztás Oroszország tovább segíti Ukrajnát Oroszország azzal számol, hogy folytatja Ukrajna decemberben megkezdett segélyezését, de előbb pontosan tudnia kell, hogy ki a partner az ukrán oldalról - jelentette be az orosz gazdaságfejlesztési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés