Gazdaság

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)

Portfolio
Összességében kedvezőbben ítéli meg a magyar gazdaság kilátásait az Európai Bizottság, mint tavaly ősszel, vannak azonban figyelmeztető jelek a dokumentumban. A Bizottság kedd délután közzétett, Magyarországra vonatkozó előrejelzésében az szerepel, hogy 2013-ban 2,4% lehetett a magyar költségvetési hiány, idén ez 3%-ra emelkedik, 2015-ben pedig 2,9%-ra csökkenhet. A friss prognózis szerint a magyar gazdaság tavaly 1,1%-os növekedést produkált és a szakértők 2,1%-os GDP-növekedést jeleznek előre 2014-re és 2015-re is. Az államadósság esetében azonban szomorúak a kilátások.

Ezek a legfontosabb számok Magyarország számára

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)
A Bizottság átfogó előrejelzéséről itt olvashatnak bővebben:Szebb magyar kilátások

A 2013 novemberében megfogalmazott prognózishoz képest szinte minden makrogazdasági mutató tekintetében kedvezőbb kilátásokat vázol a magyar gazdaság számára az Európai Bizottság. A GDP-növekedés idén és jövőre 2,1% lehet, míg tavaly 1,8%-os és 2,1%-os bővülést jelzett.

A gazdasági növekedés gyorsulását a belső kereslet élénkülése vezetheti a szakértők szerint, miközben a nettó export nem járul hozzá a növekedéshez. 2014-től a háztartások fogyasztásának növekedése pozitívba fordulhat a rendelkezésre álló jövedelem további javulásának köszönhetően. Ez pedig elsősorban a szabályozott árak csökkenésével, bizonyos közszférabeli béremelésekkel és a kedvezőbb hitelezési feltételekkel függ össze. Az uniós források magasabb szintű felhasználása és a növekedési hitelprogram pedig a beruházási aktivitást javíthatja.

Összességében azonban lefelé mutató kockázatok övezik a GDP-előrejelzést. A jegybankok monetáris szigorítása komolyabb vihart kavarhat Magyarország számára, főként a devizaadósságok átárazódásán keresztül. A legnagyobb belföldi kockázat pedig a kilátásba helyezett, átfogó devizahiteles mentőcsomag, ami negatívan érintheti a bankszektort és a befektetői hangulatot.

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)
Így néz ki a magyar teljesítmény a régiós országokkal összevetve.

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)

A költségvetési hiány tavaly alacsonyabb lehetett a kormány erdeti 2,7%-os céljának, a Bizottság szakértői 2,4%-ra teszik a deficitet. Idén az unió által elvárt 3%-os szinten alakulhat, míg jövőre 2,9%-ra csökken a hiány.

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)

A GDP-arányos államadósság tekintetében is szebb számokat láthatunk a tavaly őszinél, azonban a Bizottság anyagának az a figyelmeztető üzenete, hogy idén emelkedhet az államadósság és 2015 végére is csak minimális csökkenés valósulhat meg.

Megérkeztek Brüsszelből a magyar számok! (3.)

Így jöttek ki a hiányszámok

A részletes dokumentumból kiolvasható, hogy a 2013-ban kialakult kedvezőbb költségvetési egyenleg részben a magasabb adó- és járulékbevételeknek köszönhető, de egyszeri elszámolás is segített az uniós források társfinanszírozása terén, valamint 0,2 százalékponttal javították GDP-arányosan az egyenleget az év végi kiadáslefaragások. A szakértők azt is megjegyzi, hogy ez a 2,4%-os hiány azzal a feltételezéssel jött ki, hogy a takarékok integrációs szervezetének juttatott 0,45%-os támogatást az Eurostat a kormányzati szektoron belüli transzfernek ismeri el, így nem növeli a hiányt. Ezt azonban még meg kell erősítenie az EU statisztikai hivatalának. Mindez azt is jelenti, hogy a Bizottság a kormány által előzetesen jelzettnél (Varga Mihály 2,3%-ot jelzett januárban) magasabb hiányszámmal kalkulál 2013-ra.

A vártnál kedvezőbb 2013-es költségvetési egyenlegnek korlátozott hatása van az idei évben. 2014-ben pótlólagos kiadási intézkedések valósulnak meg, magasabbak lehetnek a kamatkiadások és visszafogottabb lehet a háztartások fogyasztásának nominális növekedése - állapítják meg a brüsszeli szakértők. Mindezek mellett a költségvetésben szereplő tervektől elmaradhatnak az adóbevételek (a GDP arányában 0,3 százalékponttal), a vártnál alacsonyabb infláció miatt, valamint amiatt, hogy az EB kisebb hatást számol az adóhatékonyságot javító intézkedéseknek. A szakértők a 3%-os idei hiány esetében azzal a feltételezéssel éltek, hogy az extra tartalékot (Országvédelmi Alap 100 milliárd forintos összegét) a kormány nem költi el, ami GDP-arányosan 0,3 százalékponttal javítja az egyenleget.

2015-ben a költségvetés hiánya 2,9%-ra süllyedhet vissza. A gazdasági fellendülésnek és az állami beruházások visszaesésének kedvező hatása lesz jövőre a költségvetés szempontjából, jövőre azonban már nem számíthat egyszeri bevételekre a költségvetés - mutatnak rá a szakértők.

A kockázatokról és mellékhatásokról

A pozitív kockázatok között említik meg a Bizottság szakértői, hogy elképzelhető még nagyobb többlet az önkormányzati alrendszerben a 2013-as évre.

A 2014-es évtől kezdődően szintén pozitív kockázat az uniós projektek állami társfinanszírozásának elszámolásában várható változás.

Ronthatja viszont a költségvetés egyenlegét a még tovább süllyedő infláció (az alacsonyabb bevételeken keresztül) és az állampapírhozamok emelkedése - figyelmeztetnek.

Erre is lő Brüsszel

A Magyarországról szóló prognózis ezúttal is külön foglalkozik a strukturális költségvetési egyenleg alakulásával. 2014-ben ez a hiánymutató a Bizottság prognózisa szerint 2,4%-ra emelkedik a 2013-as 1,1%-ról. 2015-ben pedig csak mérsékelt javulás következik be (2,3%-ra). A Bizottság úgy számolt, hogy tavaly év végén 77,8% volt a GDP-arányos államadósság, ami 2 százalékpontos csökkenést jelent, a dokumentum megjegyzi ugyanakkor, hogy ez kizárólag az állami tartalékok év végi nagy csökkenésével függ össze. Hozzáteszik: az adósságráta tovább emelkedhet a devizaadósság átárazása miatt.

Változnak a statisztikai szabályok A BruxInfo számolt be legutóbb arról, hogy több változás is lesz az uniós statisztikai szabályokban 2014-ben, és ezek befolyásolják a magyar költségvetés egyenlegét is. 1. Az egyik nagy változás, hogy az EU 2014 őszétől az ESA95 elszámolásról átáll az ESA2010-es hiányelszámolásra, ami hátrányos következményekkel járhat Magyarország számára. A lényeg, hogy az Eurostat az államháztartási deficit kiszámolásakor a jövőben már nem veszi figyelembe a kamatkiadások csökkentést célzó euró "swap" ügyleteket. E technikai módosítás miatt egyes becslések szerint a hazai GDP 0,2 százalékával is romolhat a költségvetési egyenleg. 2. Ugyancsak az új statisztikai szabályok folyományaként a távközlési frekvencia eladásából a költségvetésbe várhatóan befolyó 120-130 milliárd forintot nem lehetne már egyszeri bevételként elszámolni, hanem azt tíz évre kellene széthúzni. Ez újabb 0,3-0,4 százalékos lyukat üthet a költségvetésen, bár illetékesek szerint elképzelhető, hogy ha egy ország deficitje emiatt kerülne tilosba, akkor a Bizottság elnéző lesz. 3. Egy olyan uniós hátterű módszertani változás is lesz ugyanakkor, ami 2014-ben jelentősen növelni fogja a költségvetés bevételeit. Az EU a kormány kérésére elfogadta, hogy a strukturális és kohéziós alapból támogatott projektek esetében átálljunk a teljes költségvetési elszámolásra. Ennek az a lényege, hogy olyan projekteknél, amelynek magántulajdonú cégek vagy magánszemélyek a kedvezményezettjei, az állam EU-s pénzzel pótolja az eddigi állami társfinanszírozást. A rendelkezésre álló pénzes boríték ettől még nem lesz vastagabb, de kevesebb projektre koncentrálva a forrásokat, fel lehet gyorsítani a pénzek felhasználását (az abszorpciót). Mivel a szabályok értelmében a változtatást a teljes programidőszakra érvényesíteni kell, ezért a magyar költségvetésnek az EU visszamenőlegesen 2007-ig visszafizeti az ilyen projektekre fordított önrészt (vagyis EU-s pénzzel helyettesíti). Ez a tranzakció becslések szerint a GDP 0,5 százalékát is elérheti, és 2014-ben érkezik be az államkincstárba. Más kérdés, hogy ez a költségvetési egyenlegen csak 2014-ben érezteti majd a hatását, és 2015-ben a már saját zsebből kell majd a büdzsének megfinanszíroznia számos projektet, amihez eredetileg uniós önrész is társult volna.

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty