Előfizetői tartalom

Így látja a gazdasági növekedési kilátásokat az MNB-stáb (2.)

Portfolio
A gazdasági növekedés folytatódó javulásával számol a ma közzétett inflációs jelentésben a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja, azaz a tavalyi 1,2%-os GDP-növekedés idén 2,1%-ra, jövőre 2,5%-ra gyorsulhat. A szakértői csapat elemzése szerint a gazdasági növekedés gyorsulása kiegyensúlyozott szerkezetben valósulhat meg: az export mellett a belföldi felhasználás is élénkülhet. A gazdasági növekedést a fokozatosan javuló külpiaci konjunktúra, az EU-források intenzív magyar felhasználása, a laza monetáris kondíciók és a Növekedési Hitelprogram egyaránt támogatják. Érdekesség, hogy a beruházások terén nem lát markáns javulást mindezen növekedési környezet mellett sem a stáb, azaz a beruházási ráta az előrejelzési horizonton végig 20% alatt maradhat. Emögött az lehet az egyik fő ok, hogy a Növekedési Hitelprogram folytatódása mellett sem számít 2015 végéig érdemi nettó vállalati hitelállomány növekedésre a stáb, azaz a program a jelek szerint nem fog "csodát tenni" igaz a kkv-szektorban lehet pezsgés.

Az exportkilátásokról A külső konjunktúra erősödése és a gyengébb árfolyam az export bővülését is segíti. Ugyanakkor a feltörekvő gazdaságokon belül az instabil politikai helyzettel rendelkező országokban a romló és bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások rövid távon kedvezőtlenül érinthetik a magyar exportot - véli a jegybanki stáb. A feltörekvő térséggel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés