Előfizetői tartalom

A magyar jégkorong jobban teljesít... mint a magyar kapitalizmus

Szalai Ákos, MNB
A magyar gazdaságpolitika unortodoxiája elsősorban azt jelenti, hogy a kormányzat a korábbinál több eszközt vet be a gazdasági, társadalmi, üzleti kapcsolatok szervezésére, befolyásolására. Ez a megoldás nem ismeretlen a világban, és sikeres is egyes országokban. De Magyarország nem az az ország. Úgy tűnik, itt a fő gondot inkább a haveri kapitalizmus jelenti, és ezért azok a tevékenységek sikeresek hosszú távon, amelyeken az állam nem akar segíteni.

Azt, hogy egy ország hosszú távon mitől növekszik, nem pontosan tudjuk. Különböző egymással rivalizáló modellek léteznek. (Ezeket elég jól tekinti át Michael J. Trebilcock és Mariana Mota Prado 2012-ben megjelent könyve - megmutatva mindegyik magyarázat problémáját is.) Én egy elemet emelnék csak ki: a kooperáció lehetőségét, amely már Adam Smith magyarázatában is (bár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés