Gazdaság

Ellenőrizetlenül költ gigantikus programjára az MNB?

Portfolio
A februárban bejelentett 30 milliárd forintos, műkincs-visszavásárlási céllal létrehozott Értéktár program és a 10 milliárdos, PhD-ösztöndíjrendszert is tartalmazó Közgondolkodás program mellett tavaly év végén egy összesen 90 milliárd forintos ingatlanvásárlási és felújítási keretről is döntött az MNB igazgatósága, noha a Felügyelőbizottság szerint amögött nincs semmiféle átlátható stratégia és egyébként a döntést nyilvánosságra sem hozták - számol be a meglehetősen szokatlan ügyről az Index.
Hatalmas ingatlanprogram bejelentés nélkül

A december 18-án született kétpontos igazgatósági döntés egyik pontja szerint a jegybank 50 milliárdért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósíthassa az oktatási programját. A másik a jegybank és a tulajdonában lévő ingatlanok felújítására ad engedélyt 40 milliárd forint értékben - számol be laptársunk. Mindkét pontra igaz, hogy ha a pénzt nem költik el az idei év első felében, akkor a maradványösszeg áttolódik a második félévre. A lap jegybanki forrása szerint többek között visszás, hogy az egyik ingatlanvásárlásról a jegybank már azelőtt döntött, hogy a pénzköltést lehetővé tevő igazgatósági határozat megszületett volna.

A cikk szerint később a döntés úgy született meg, hogy a 90 milliárdos programhoz nem volt részletes indoklás, illetve hatástanulmány, továbbá ingatlanlista sem. Ez tehát egyúttal azt is jelentheti, hogy korlátozottan tájékoztatták a jegybank folyamatos ellenőrzésére jogosult Felügyelőbizottságot. Egy most megjelent felügyelőbizottsági jelentés egyébként szóvá teszi, hogy az óriási keretösszeggel elindított ingatlanprogram mellett semmilyen stratégia nincs.

Gondok lehetnek az ellenőrzéssel

A testület felvetéseit és kritikáit a cikk szerint "lesöpörték", igaz, közben az fb kimondja, hogy a 90 milliárdos ingatlan, 30 milliárdos műkincs, és 10 milliárdos Pallasz Athéné program az MNB "stratégiai döntései" közé tartoznak, ezért a Felügyelőbizottság úgy érzi, hogy nekik ezt nem kell "részletes szakmai kontroll" szerint ellenőrizniük.

Ehelyett a cikk szerint csak egy halvány utalást tesznek arra, hogy érdemes lenne megerősíteni az MNB Belső Ellenőrzési részlegét, és az államnak "külön szabályozást" lenne érdemes hoznia arra, hogy mire költhet százmilliárdokat az MNB, jelenleg teljesen ellenőrizetlenül. A jelentésből egyébként az is kiderül, hogy Matolcsy György már tavaly nyáron eltávolította a belső ellenőrzés vezetőjét, mivel külön "elnöki utasításra" felmentették.

Mit mond az MNB?

Az MNB az Index megkeresésére elmondta, hogy a társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjának költéseiről a Matolcsy vezette igazgatóság dönt közvetlenül, kisebb ügyekben az "Ismeretterjesztési és Támogatási Bizottság", igaz őket is az igazgatóság nevezi ki. Az MNB válasza szerint "a jegybank stratégiai feladatának tartja a magyar nemzetet gazdagító értékteremtés, értékmegőrzés támogatását", és laptársunk hozzátette, hogy bővebben azzal indokolták a programot, hogy az nem tilos. Közben az is lényeges, hogy a jegybanktörvény nem ír elő társadalmi felelősségvállalási programot.

Az MNB értelmezése szerint a jegybanktörvény "lehetővé teszi, hogy az MNB nemcsak a bírságbevételekből, hanem bármely egyéb rendelkezésére álló forrásból valósítsa meg CSR stratégiáját. Míg az MNB-re vonatkozóan a bírságbevételek felhasználása tekintetében a törvény egyfajta célhoz kötöttséget határoz meg, az MNB további bevételei tekintetében ilyen korlátokat, speciális előírásokat az MNB törvény nem tartalmaz."

A jegybanki válaszok szerint egyébként a kamatdöntésekben illetékes Monetáris Tanács sem láthat rá kedve szerint bizonyos ügyekre. Az Index információi szerint ugyanis a tanács 2013 októberében magától lemondott arról, hogy félévente megvitassák a belső ellenőrzés tetszőleges jelentéseit.

Büntetőfeljelentést tesz az MNB A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index hírportál által ma megjelentetett "Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül" című cikk hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas állításai kapcsán - olvasható az MNB honlapján megjelent közleményben. Azt írják, az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága, mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet. Az MNB távlati célokat kitűző, stratégiai fontosságú feladatának tekinti társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjának megvalósítását, melynek keretében kizárólag átlátható, a jogszabályoknak megfelelő, szigorúan értékelvű döntéseket hoz.

Kétféle értelmezés

A jegybanki CSR programmal kapcsolatban kétféle értelmezés is megjelent a cikkben: az egyik szerint szokatlan méretű és tartalmú a szerepvállalás, amelyet végső soron az adófizetők állnak (rosszabb jegybanki működési eredmény államháztartási következménye). A másik értelmezés szerint csak arról van szó, hogy a jegybank átállt egy másik működési modellre, a korábbi, fegyelmezett, skandináv típusú jegybanki gazdálkodásról egy lazább keretrendszerű gazdálkodásra.

Gazdálkodási fegyelem

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a korábbi jegybanki vezetés a mostani politikai vezetéstől nagyon sokszor komoly kritikákat kapott a gazdálkodást illetően, például akkor is, amikor kiderült, hogy a jegybanki vezetők családtagjai is használták a személygépjárműveiket.

Ehhez képest az Index most számos információ alapján azt mutatja be, hogy sokkal lazább a gazdálkodás, illetve bizonyos esetekben átláthatatlan. Így például a CSR programon belül az Értéktár programból jut Lajkó Félix igen drága hegedűvásárlására, illetve a Balkan Fanatik együttes támogatására is.

Mit szólt hozzá a Felügyelőbizottság?

A lapnak több forrás is úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb jegybanki ellenőrző testületet, a Felügyelőbizottságot a jegybanki vezetés nem vonta be a komoly költségekkel járó pénzköltés részleteibe. Azt is írja a cikk, hogy a Felügyelőbizottság által felvetett bizonyos kérdésekre nem, vagy csak homályos válaszok születtek.

A parlamenttől (is) független jegybank működését csak a Felügyelőbizottság ellenőrizheti menetközben, illetve utólag majd az Állami Számvevőszék. Ez tehát felveti annak lehetőségét, hogy a szóban forgó jegybanki program gyenge ellenőrzés mellett valósul meg, miközben rontja a jegybank működési eredményét és így végső soron a költségeket az adófizetők állják.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt