Gazdaság

Pleschinger: a kamatvágás tovább növeli a kockázatokat

Portfolio
Az árfolyamgát kiszélesítése kedvező megoldás lehet, ezért nem nagyon gondolom, hogy devizaadós-mentés céljából a devizatartalék egy részére szükség volna - nyilatkozta Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja a Napi.hu-nak.
"Nem élem meg katasztrófaként, hogy a dolog jobban alakult, mint ahogy azt az én félelmeim indokolták." - mondta Pleschinger arra kérdésre, hogy miként értékeli utólag a szigorúbb kamatpolitikát szorgalmazó javaslatait. "Én - részben a szakmai múltamból fakadóan - kissé óvatosabb vagyok és azt gondolom, hogy a nemzetközi környezet hangulatváltozásai komolyan érintik a magyar gazdaság kockázati megítélését, emiatt egy óvatosabb kamatpályát gondoltam volna optimálisnak."

A tanácstag merősítette: az MNB-nek nincs árfolyamcélja. "Pontosabban indirekt árfolyamcélja van: akkor kerülünk döntési helyzetbe, ha az árfolyam változása már az inflációra is hat."

A jövő heti kamatdöntésről szólva Pleschinger így szólt: "A lengyelek hitelminősítése három fokozattal jobb, mint a magyaroké. Ha mi ugyanazokat a hozamokat ajánljuk, mint a lengyel állampapírpiac, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a befektetők átcsoportosítják eszközeiket a lengyel piacra. Csak ismételni tudom, hogy a nemzetközi piaci hangulat komoly befolyással lehet a kockázatok megítélésére. Ha pedig mi a vágással tovább megyünk, tovább fokozzuk a kockázatokat."

Ugyanakkor a tanácstag azt is elmondta, hogy meglátása szerint már ideje lenne Magyarország felminősítésének, hogy újból a befektetésre ajánlott kategóriába kerüljünk. Meglátása szerint ere talán jövőre kerülhet sor.

A devizatartalékról szólva Pleschinger elmondta: "Az MT célja, hogy a devizatartalékok szintje biztonsággal meghaladjanak minden releváns mutatót. A befektetők is azt szeretik, ha egy ország e szempontból is biztonságban van. Az e feletti részhez, a "fölösleghez" az MT döntése alapján hozzá lehet nyúlni. A fontos, hogy a lépés a kormány gazdaságpolitikáját segítse vagy az ország sérülékenységét csökkentse." A "fölösleget" a közgazdász néhány milliárd euróra tette.

Ugyanakkor meglátása szerint devizatartalékra nincs szükség a devizaadós-mentéshez. " Az árfolyamgát kiszélesítése kedvező megoldás lehet - különösen, ha sikerül szélesebb körben elmagyarázni a működését."
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas