Gazdaság

Lélektani határhoz érhet az MNB

Portfolio
Április 29-i ülésén újabb kamatcsökkentésről dönthet a jegybank, így az alapkamat 2,6 százalékról 2,5 százalékra csökkenhet - vélik szinte egyöntetűen a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők. Úgy gondolják azonban, fontos szinthez érkezett az MNB, akár meg is állhat itt a kamatvágással - legalábbis egyelőre.
A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan ezúttal is 10 bázispontos vágással folytathatja a 2012 augusztusa óta tartó kamatcsökkentési ciklust az MNB. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szinte mind ilyen döntésre számítanak.

Lélektani határhoz érhet az MNB
Az Erste elemzői szerint a "szokásos" döntés várható a jegybanktól, az elemzők szerint a Tanács többsége vélhetően továbbra sem látja indokát annak, hogy ne csökkentsék tovább a kamatszintet. Az infláció továbbra is alacsony, illetve úgy tűnik, hogy az infláció alakulása a korábban gondoltnál is bővebb teret ad a monetáris enyhítéseknek. A külső piaci környezet pedig nem változott érdemben az elmúlt egy hónapban. Az ülés kimenetele mellett érdekes lehet ugyanakkor, hogy közleményében utal-e a tanács valamilyen módon a monetáris enyhítési ciklus végére.

Hasonlóan vélekednek a CIB elemzői, előrejelzésük szerint az áprilisi MNB kamatdöntés kapcsán a márciusihoz hasonló megosztottság lehet a Monetáris Tanácson belül, ismét egy kismértékű kamatvágást támogató többség alakulhat ki.

Úgy tűnik, abban is viszonylag nagy az egyetértés az elemzők között, hogy most már tényleg véget érhet a kamatcsökkentési ciklus, fontos szinthez érkezhet az MNB.

Az Erste elemzői szerint a mostani várható 10 bázispontos kamatvágás után az idén már nem változik a kamatszint, marad a 2,50%. Ugyanakkor - rövid távon - látnak további lefelé mutató kockázatokat. Miután a hazai piacokat úgy tűnik, egyelőre nem rendítette meg nagyon sem a Fed tapering (az eszközvásárlási program visszavágásának) folytatódása, sem a geopolitikai feszültségek (pl. orosz-ukrán helyzet), akár tovább is csökkenthet a Tanács, ha a hangulat jó marad. Ráadásul, ha az EKB elindít a közeljövőben valamilyen monetáris enyhítési programot, ez akár még bővítheti is a magyar jegybank mozgásterét.

Ám minél alacsonyabb a kamatszint, annál nagyobb a kockázata, hogy a piaci hangulat fordulta esetén egy nagyobb kamatemelést kell végrehajtani. Tehát a külső környezet esetleges vártnál nagyobb romlása az, ami "idő előtti" kamatemelést kényszeríthet ki. Alapforgatókönyvükben azonban nem várnak emelést a jövő év második negyedévéig az Erste elemzői, hiszen a fundamentumok oldalától egyelőre nem tűnik indokoltnak a monetáris szigorítás. A lassú kamatemelések csak 2015 második negyedévétől indulhatnak meg.

Vizkelety Péter, a Fundamenta elemzője ugyancsak úgy véli, azzal, ha kedden 10 bázisponttal tovább vágja a kamatot jegybank, el is érhetjük a ciklus alját, ahol legalább az év végéig meg is maradhatunk.

A Monetáris Tanács tagjai közül az utóbbi időben Pleschinger Gyula nyilatkozott, aki viszont már hosszabb ideje az óvatosabb kamatcsökkentés, illetve kamattartás mellett szavaz. Pleschinger egy szerdán megjelent interjúban egy korábbihoz hasonlóan azt mondta, "ha a vágással tovább megyünk, tovább fokozzuk a kockázatokat".

Lélektani határhoz érhet az MNB
A CIB elemzői a bizonytalan helyzetre hívják fel a figyelmet: a külső piaci kockázatok, így az ukrajnai helyzet megoldatlansága miatti nehezen számszerűsíthető veszélyek miatt nem zárhatjuk ki, hogy akár a kamat tartására kerül sor, azaz az MNB ezúttal nem is vág kamatot. Ugyanakkor alapforgatókönyv szerint nem erre számítanak. A döntés gazdasági fundamentumokat illető hátterében nem látnak lényeges változást a márciusi döntéshez képest. A további kamatkilátásokat illetően ismét fontos lehet a Tanács ülést követő közleménye.

Végh István, a Saxo Bank szakértőjének várakozása ugyancsak az, hogy az MNB nagy valószínűséggel 10 bázispontos alapkamat-vágást jelent be. Ezzel az alapkamat eléri a "pszichés" határt jelentő 2,5 százalékos szintet a Saxo elemzője szerint, amely a jegybank által hosszú időn át folytatott kamatcsökkentési sorozat végállomása lehet. Ez az elemző szerint megfelel az MNB álláspontjának, miszerint "az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja" - idézi az előző havi ülést követő jegybanki állásfoglalást. Ennek megfelelően, az MNB kedden várhatóan arra utaló jelzést ad, hogy a következő időszakban a jegybanki politikát a mindenkori makrogazdasági adatok és a környezet semleges értékelése határozza meg.

"Tekintve, hogy márciusban az inflációs ráta rendkívül alacsony maradt, az MNB akár a kamatvágás folytatását is kilátásba helyezhetné arra az esetre, ha a jövőben felmerül a defláció megelőzésének igénye" - mondta Végh István. - "A márciusi álláspont alapján azonban jelenleg nincs deflációs veszély".
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
imf_kristalinageorgeieva