Gazdaság

Bréking! Már megint hatalmas fordulat történt a kormány szerint

Népesedési fordulat jeleként hivatkozik az NGM a 2012-es termékenységi rátára a legújabb sikersztorit felvázoló közleményében. A demográfiai számok egyelőre legfeljebb annyit mutatnak, hogy a válság sokkhatása enyhül. A többihez egyelőre elég sok fantázia kell.
"A sokak által várt demográfiai fordulat első lépése megtörtént hazánkban, 2012-ben emelkedett a termékenységi arány (fertility rate), ami azt mutatja, hogy egy anyának átlagosan hány gyermeke születik" - idézi közleményében az NGM Szalai Piroskának, a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztosnak az írását. A közleményben több olyan következtetés is szerepel, amihez csak a számok sajátos értelmezésével, illetve a szárnyaló fantázia segítségével lehet eljutni.

Erről mindjárt a bevezető utáni első mondatnál meggyőződhetünk, amikor az NGM arról ír, hogy "2012-ben a termékenységi rátánk végre kimozdult az utolsó helyről, és megelőztük Spanyolországot, Lengyelországot és Portugáliát, és az értéke nem csökkent 2013-ban sem." A "nem csökkent" alatt nem növekedést, hanem az 1,34-es értéken való stagnálást kell érteni, vagyis 2011-2013-ban annyi történt, hogy a termékenységi ráta 0,1 százalékponttal megugrott, majd a kövektező évben itt is maradt. (Összevetésül: a termékenységi arány népességfogyást megakadályozó értéke 2,1 körül lehet.)

Nézzük meg, szélesebb kitekintésben mire jó ez a 2012-es emelkedés és a 2013-as stagnálás! Az NGM kiemeli, hogy "A 2012-es és a 2013-as évek 1,34-es termékenységi rátájánál az utóbbi 15 évben csupán egyszer, 2008-ban volt egy kicsit magasabb - 1,35 - ez az érték." A KSH számai nem pont ezt támasztják alá, mert a mutató 2006-ban is 1,35 volt, és az európai adósságválság előtti öt év átlaga is 1,33 felett van. Tehát a termékenységi ráta (a borzalmas 2010-11-es időszak után) az utóbbi két évben a válság előtt jellemző, nem túl magas szintre korrigált vissza. Nagyítóval a kedves olvasó is megtekintheti az alábbi ábrán a "fordulatot".

Bréking! Már megint hatalmas fordulat történt a kormány szerint
Ebből azért sem szabadna messzemenő következtetéseket levonni, mert például 2013-ban az élveszületések száma kissé még csökkent is, 90 269-ről 88 700-ra. Ez egyébként (2011 után) a második legkisebb adat. A szezonálisan igazított számok szintén nem árulkodnak nagy fordulatról, még a válság során mutatott visszaesés ledolgozása sem egyértelmű. Igaz, ebben kétségtelenül az a külső hatás is szerepet játszik, hogy a szülőképes korú nők aránya folyamatosan csökken.

Bréking! Már megint hatalmas fordulat történt a kormány szerint
A közlemény további érdekessége, hogy hivatkozik egy OECD-s tanulmányra, amely a születésszám növelésére tett kormányzati erőfeszítések sikertelenségét állapítja meg. Szalai Piroska ezzel kapcsolatban megállapítja: "...a kritikusok azt elfelejtették megemlíteni, hogy az OECD csak 2011-ig elemezte a termékenységi arány és a női foglalkoztatás alakulását. A dokumentumban szereplő romló mutatók tehát még a 2010 előtti gazdasági környezetnek és kormányintézkedéseknek voltak köszönhetők." Ez utóbbi gondolatot érdemes lett volna egyeztetni házon belül, hiszen az NGM 2012 elején (éppen a 2011-es adatokra hivatkozva) jelentette be az egykulcsos adó demográfiai folyamatokra gyakorolt rendkívül áldásos hatását.

Mi azonban most sem mondhatunk mást, mint amit akkor is írtunk: korai bármilyen örömünneplést csapni, a számok ugyanis egyelőre semmiféle érdemi előrelépést nem mutatnak az elmúlt egy-másfél évtizedhez képest. Ez persze nem jelenti azt, hogy a következő években nem jöhet előrelépés. A megemelt kormányzati transzferek ösztönzést jelenthetnek, így ha a gazdasági, munkapiaci kilátások stabilizálódnak, a válság sokkja végleg lecseng, akkor valóban érdemi növekedésnek indulhat a gyerekvállalási kedv, amire - ismerve a tragikus demográfiai folyamatainkat - nagyon nagy szükség lenne.
Frankfurt Stock Exchange
olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures