Gazdaság

Kétéves csúcson az állam pénzügyi tartalékai

Portfolio
Áprilisban a forintalapú kormányzati betétek állománya kissé csökkent, míg a devizaalapú nőtt, a kettő eredőjeként pedig a hónap során 137 milliárddal 1924,4 milliárd forintra ugrott a magyar kormány MNB-nél tartott betétállománya. A ma közzétett előzetes adat azt jelenti, hogy az állam likvid pénzügyi tartalékai csaknem kétéves csúcsra értek.
Az év végi államadósság (és így adósságráta) leszorítása érdekében tavaly év végén a lejáró állampapíroknál jóval kevesebb új papírt bocsátott ki az adósságkezelő, így az állam pénzügyi tartalékai (jegybanknál tárolt betétállománya) ötéves mélypontra, 752 milliárd forintra estek év végére. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese éppene gy ma megjelnet interjúban részletezte a tavaly év végi adósságfinanszírozási technikák hátterét:Az ötéves mélypontra eső tartalékok láttán adott volt a feladat, hogy gyorsan vissza kellett tölteni a tartalékokat, ráadásul az újév elején a magyar költségvetés finanszírozási igénye is "orrnehéz", azaz a deficit gyorsan felfutott az egész évre tervezett hiány 100%-ára, amelyet szintén meg kellet finanszírozni állampapír kibocsátással.

Mindezt az Államadósság Kezelő Központ intenzív állampapír kibocsátással oldotta meg, tehát egyrészt a költségvetés finanszírozási igényét elégítette ki, másrészt ezzel párhuzamosan az állam pénzügyi tartalékait is feltöltötte. Ebben nagy szerepe volt a március 25-i dollárkötvény-kibocsátásnak (3 milliárd dollár, bő 600 milliárd forintnyi forrásbevonás egy összegben), amelynek eredményeként már március végére jócskán, 792 milliárddal 1784 milliárd forintra ugrott az állam jegybanknál tartott betétállománya.

Ehhez képest a ma közzétett adat szerint áprilisban az történt, hogy a devizaalapú betétállomány 182 milliárddal 552 milliárd forintra emelkedett, közben viszont a forintalapú állomány 45 milliárddal 1372 milliárd forintra olvadt. A kettő együtteseként a kormány MNB-nél tartott betétállománya 1924 milliárd forintra emelkedett, amelynél magasabb állományt utoljára 2012. július végén láthattunk.

Kétéves csúcson az állam pénzügyi tartalékai
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház állami egészségügy