Előfizetői tartalom

Mi a Fed gyakorlata? Iránymutatás és elköteleződés

Várnai Tímea, MNB
|
Lehmann Kristóf, BCE, MNB-tanszék vezetője
Az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott a jegybankok kommunikációja, a monetáris politika működését egyre nagyobb átláthatóság jellemzi. A jegybanki transzparencia növelését egyrészt a függetlenné váló intézmények elszámoltathatósága, másrészt az a felismerés indokolta, hogy a monetáris politika az irányadó eszköz változtatása mellett a várakozások befolyásolásán keresztül is képes hatni a gazdasági folyamatokra. Ezért jelenleg általánosan elterjedt, hogy a jegybankok nyilvánosságra hozzák stratégiájuk részleteit, célváltozóikat, döntéseiket és az azok alapjául szolgáló főbb érveket, a gazdaság várható alakulásáról alkotott képüket. A válság során az előretekintő kommunikáció szerepe még inkább felértékelődött. A Federal Reserve a zéró kamat korlátjába való ütközést követően még nagyobb hangsúlyt fektetett az előretekintő kommunikációra, ezen belül is az elköteleződés jellegű iránymutatásra, amelynek több formáját is alkalmazta.

Az előretekintő jegybanki kommunikáció típusai. Az elmúlt években jelentősen megváltozott a jegybanki döntések kommunikációja. A korábban jellemző titkolózás helyét átvette a nagyobb fokú transzparenciára való törekvés annak érdekében, hogy minél kiszámíthatóbb legyen a monetáris politika. A fejlett országok jegybankjaira általánosan jellemző a működésük átláthatósága...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés