Előfizetői tartalom

Így emelkedett a bérünk idén

Portfolio
Az év első három hónapjában átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban. A bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban az első negyedévben 230 ezer forint volt, a versenyszférában 246 ezer forint. A nettó reálkeresetek emelkedése még a lényegében zéró inflációval is nagyon alacsony, nem éri el a két százalékot. Mindebben jelentős szerepe van azonban annak, hogy megnövekedett a közfoglalkoztatottak aránya, az első negyedévben átlagosan 203 ezren voltak, 150 ezer fővel többen, mint tavaly ilyenkor.

A nemzetgazdasági bruttó átlagbérek márciusban éves alapon 2,8 százalékkal emelkedtek, az első negyedév átlagában pedig 1,8 százalékkal. Közfoglalkoztatottak nélkül számítva ugyanezek az adatok 6,4 és 6,4 százalék. Látható, hogy a közfoglalkoztatottak növekvő aránya már olyan mértékben torzítja a fő adatokat, hogy ezeket nem is lehet e tényező nélkül értelmezni....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái