Előfizetői tartalom

Rekorddeficit áprilisban! - Módosítják a költségvetést (2.)

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt részletes adatok szerint áprilisban 250 milliárd forintos deficit alakult ki a költségvetésben. Ez a legmagasabb áprilisi deficit a korábbi évekkel összevetve. A rossz adat elsősorban egyszeri kiadási tételekkel magyarázható. Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forintra teljesült, ami hajszálra van az egész éves tervtől. Szerdán viszont már az is eldőlt, hogy a pénzforgalmi deficit idén emelkedni fog az újabb állami bevásárlások miatt. Az NGM érvelése szerint az idei költségvetési egyenlegre egymással ellentétes folyamatok fejtik ki hatásukat, ezért tarthatónak ítéli a 2,9%-os hiánycélt.

Ezek az okok Áprilisban szokatlanul nagy, 249,9 milliárd forintos lyuk keletkezett az államháztartásban (önkormányzatok nélkül számolva). Ilyen magas deficitre az év negyedik hónapjában még nem volt példa az általunk gyűjtött adatsor szerint.1. Az NGM már az elején megismétli a két héttel ezelőtti tájékoztatóban leírt egyik fő okot: az idei év április hónapjában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés