Gazdaság

Elemzők: jöhetnek a további kamatvágások

MTI
Az elemzői várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatrátát a magyar jegybank. Az elemzők véleménye szerint további kamatvágások jöhetnek.
William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza kiemelte, hogy a múlt havi kamatcsökkentéshez fűzött közlemény még az MNB 3 százalékos inflációs céljának elérését jósolta középtávon, a keddi kamatdöntés utáni kommünikében viszont az szerepel, hogy az árstabilitás középtávú megteremtése lazább monetáris politikát igényel. Az elemző szerint a Capital Economics várakozása az, hogy bár a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatásának elenyészésével a magyarországi infláció jó eséllyel gyorsulásnak indul, azonban a magyar gazdaságban még mindig meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy az inflációs ütem akár az idén, akár jövőre átlépné az MNB 3 százalékos célszintjét.

Jackson közölte: a Capital Economics mindezt egybevetve nem zár ki két további 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így lehetségesnek tartja az enyhítési ciklus folytatódását a 2,20 százalékos alapkamat eléréséig. Az elemző várakozása szerint a nyomott inflációs kilátások miatt az MNB várhatóan hosszabb ideig fenntartja a laza monetáris politikát. A Capital Economics jelenlegi előrejelzése ennek alapján az, hogy a magyar jegybank 2015 végéig is csak fokozatos ütemben szigorít, és addigra várhatóan 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a keddi kamatdöntést és a monetáris tanács közleményét kommentálva szintén azt a véleményét emelte ki, hogy az előző havi kamatdöntő ülésről kiadott kommüniké óvatosabb hangvételű volt, mint a mostani, és az akkori közleményt arra utaló jelzésként is lehetett értékelni, hogy az MNB befejezte az enyhítési ciklust. Pasquale Diana szerint azonban nyilvánvaló, hogy a váratlan áprilisi negatív infláció - és több globális jelentőségű jegybank időközben szintén enyhébbé vált alapállása - álláspontja megváltoztatására késztette az MNB-t.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint erre utal, hogy a monetáris tanács keddi közleménye több ponton is enyhítésre hajlóbb alapállást tükröz, mint az áprilisi kommüniké. Az elemző szintén kiemelte ezek közül, hogy a közleményben már nem szerepel a 3 százalékos inflációs cél várható jövő évi elérése, és az sem, hogy a jegybanki alapkamat már jelentősen megközelítette a középtávú árstabilitással összeegyeztethető szintet. Pasquale Diana közölte: a Morgan Stanley új előrejelzése mindezek alapján az, hogy az MNB alapkamata 2,00 százalékig csökken az idei harmadik negyedév végére, és ezen a szinten marad 2015 jelentős részében is. A ház 2015 végére - a Capital Economics új prognózisához hasonlóan - 3,00 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamatot valószínűsít.

A 2,00 százalékos alapkamatig terjedő enyhítési ciklus lehetőségét nem zárták ki a keddi kamatdöntést értékelő kommentárjukban a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői sem. Közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB még két 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, 2,20 százalékos alapkamatig folytatva az enyhítést, de ha a piaci környezet kedvező marad, a ház londoni elemzői szerint van esély a 2,00 százalékos MNB-alapkamat elérésére is. A JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy az MNB a júniusban esedékes inflációs jelentésben komoly mértékben lefelé módosítja inflációs előrejelzését, különösen 2014-re. A JP Morgan saját prognózisa szerint az idei egész évi átlagos infláció 0,3 százalék lesz az MNB jelenlegi előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett. A cég londoni elemzői közölték: valószínűtlennek tartják, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés 2016 első fele előtt bezáródna. Ennek alapján a ház azt várja, hogy az inflációs ütem 2015-ben is végig a 3 százalékos cél alatt marad. A JP Morgan elemzői 2015 egészére 2,5 százalékos átlagos magyarországi inflációval számolnak.

Hozzátették: annak ellenére sem várják a monetáris enyhítés gyors visszafordítását, hogy 2015 közepére valószínűleg negatív jegybanki reálkamat alakul ki. Ennek alapján a ház 2015 negyedik negyedéve előtt nem számít kamatemelésre az MNB részéről.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117