Gazdaság

A románok bezzeg csökkentik a tb-járulékot

MTI
A román kormány elfogadta szerdán a társadalombiztosítási járulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló törvénytervezetet, amelyet a parlament elé terjeszt.
E szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos járulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő járulékot is 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék a korábbi 25,8 százalék, illetve 30,8 százalék helyett.

Az intézkedés, amellyel a munkáltatókon akar segíteni a kormány, október 1-jétől lépne hatályba. A román kormánykoalíció tervei szerint a parlament a nyári rendkívüli parlamenti ülésszak keretében szavazza meg a tervezetet.

A bukaresti kabinet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) beleegyezése nélkül döntött úgy, hogy csökkenti a tb-járulékot. A washingtoni pénzintézet bukaresti küldöttsége ezért a múlt héten véget ért felülvizsgálati látogatása alkalmából nem vonta le a román gazdaság helyzetével kapcsolatos következtetéseit, a kiértékelést őszre halasztotta.

Románia 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági jellegű hitelszerződést kötött az IMF szervezésében, amely 2015-ben jár le. A megállapodást nem bontották fel, de Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter elismerte, hogy a mostani helyzetben Románia nem hívhatna le hitelrészletet, ha akarná se. Románia 2011 óta nem folyamodott az IMF támogatásához, a mostani és az előző hitelmegállapodás ugyanis elővigyázatossági típusú volt. Bukarest 2016-tól nem akar újabb hitelszerződést.
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
getty, panel, lakótelep, társasház
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus