Gazdaság

Japán miatt aggódik Magyarország megmentője

Portfolio
A japán jegybank hatalmas pénznyomtatási programja növeli a globális likviditást, de ez a program egyúttal túlzottan laza monetáris politikát is jelent az ijesztő japán adóssághelyzet mellett - többek között ezeket mondta egy tegnap chicagói befektetési konferencián Michael Hasenstab.
A Magyarország megmentőjeként is emlegetett sztárbefektető szerint azok, akik az Egyesült Államok eladósodottsága miatt aggódnak (a GDP 100%-a körül jár a tényleges államadósság), azoknak a félelemtől meg kellene bénulniuk a japán adóssághelyzet láttán - számolt be az eseményről a Reuters.

A Franklin Templeton alapkezelő zászlóshajóját, a 72 milliárd dolláros Templeton Global Bond Fundot kezelő szakember szerint a japán jegybanki kötvényvásárlás által a rendszerbe pumpált likviditás segíti a globális likviditási helyzetet és így például a feltörekvő kötvénypiacokat is vonzóbbá teszi.

Egy kis háttér a japán folyamatokhoz

A japán jegybank tavaly áprilisban indított brutális eszközvásárlási programja keretében döntő részben japán államkötvényeket vásárol, amely által leszorítva tartja a hozamokat, így a GDP már csaknem 250%-át elérő japán államadósság finanszírozási költsége is alacsony marad (bár kérdéses, hogy ez meddig tartható fenn). Fontos megjegyezni, hogy a japán adósság csaknem teljes egésze japán tulajdonosok (intézményi befektetők, magánszemélyek, tehát nem külföldiek) kezében van, ellentétben sok más ország adósságának tulajdonosi szerkezetével, így a külföldi események (pl. hozamemelkedés) nem feltétlenül befolyásolják lényegesen a japán állampapírpiaci folyamatokat. A havi 60-70 milliárd dollár körüli japán pénznyomtatás az addigi és leendő kötvénytulajdonosokat más piacok felé kényszeríti, így ez a kockázatvállalás növelése, külföldi piaci pozíciók felvétele irányába hat.

A pénzpumpa így a jen gyengítésével jár és éppen ez az egyik fő célja a programnak, hiszen azáltal az importtermékek drágulása az elmélet szerint a teljes inflációt is felfelé tudja tornászni, így meg tudja törni az országot csaknem két évtizede sújtó deflációt. Az energiaárak utóbbi egy évben tapasztalt jelentős drágulása azonban csak korlátozottan terjedt át a fogyasztói kosár szélesebb rétegeibe (a béremelések továbbra is vontatottan haladnak az országban), így a jegybank 2%-os közép távú inflációs céljának elérése felé csak korlátozottan tudott előrelépni a jegybank.

Éppen emiatt él még az a várakozás a piacban, hogy a pénznyomda mostani sebessége ne elég, tovább kell gyorsítani, igaz az utóbbi hónapokbeli jegybanki jelzések ezeket a várakozásokat igyekeztek hűteni arra hivatkozva, hogy lassan, de biztosan haladnak a 2%-os inflációs cél elérése felé. Emiatt egyébként a jen hónapok óta nem tud tovább gyengülni például a dollárral szemben, sőt a jegybank hűtő kommunikációja miatt megnőtt az esélye, hogy a korábban nyitott jen short pozíciók idővel elkezdenek tömegesen záródni (nem termelnek kellő nyereséget), ez pedig hullámszerű és akár jelentős jen erősödést is kiválthat.

Japán miatt aggódik Magyarország megmentője
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház