Előfizetői tartalom

Megdöbbentően alacsony a munkanélküliség Japánban

Portfolio
Hiába vetette vissza az áfaemelés a japánok fogyasztási kedvét, a munkaerőpiacuk továbbra is nagyon jó egészségnek örvend. A munkanélküliségi rátájuk megdöbbentően alacsonyra, 3,5 százalékra esett májusban, ami 16 éves mélypont. Az áfaemelés hatásaitól szűrt infláció ugyanakkor továbbra is nagyon gyenge, de a japán jegybank mégis bizakodó. Szerintük jövőre már el is érhetik céljukat, és a piac ennek fényében nem is vár tőlük további stimulust. A pénteki adatok tehát nem mozdították el a befektetői konszenzust, és így a japán jen sem reagált érdemben.

Japán gazdasági állapota javulást mutatott az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően a munkanélküliségi rátájuk 16 éves minimumára csökkent májusban. Ez utóbbi annak tükrében különösen jó eredmény, hogy az ország áprilisban megemelte az áfáját 5-ről 8 százalékra, és ezért jelentősen visszaestek a fogyasztói kiadások. A japán jegybank egyébként a munkanélküliség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés