Előfizetői tartalom

Draghi 1000 milliárd eurós hitelről beszélt

Portfolio
Az Európai Központi Bank ma a vártnak megfelelően nem vágott tovább a kamatokon. Mario Draghi EKB-elnök már a legutóbbi sajtótájékoztatókor jelezte, hogy nem lesz újabb kamatvágás, de helyette viszont más eszközökhöz nyúlnak. Ma a legnagyobb hangsúlyt a hosszú refinanszírozási programra (TLTRO) tette Draghi, ugyanis a júliusi döntésük fókuszában a hitelezés élénkítése és annak technikai részleteinek kidolgozása volt. A jegybankelnök így beszélt a programjuk ütemezéséről, feltételeiről és mindennek a masszív méretéről is. A bankrendszernek nyújtott teljes hitelösszeg elérheti akár az 1000 milliárd eurót is, de ebből a pénzből az ingatlanpiac és az állampapírpiac nem kaphat. A sajtótájékoztató során ez alkalommal is gyengült az euró a dollárral szemben - noha ebben egy vártnál sokkal jobb amerikai munkaerő-piaci adat játszott közre.Fontosabb részletek A vártnak megfelelően nem változtak a kamatok. Az irányadó ráta 0,15%, az egynapos betéti ráta mínusz 0,1%, míg az egynapos hitelráta 0,4% Mario Draghi a mai sajtótájékoztatóját a TLTRO-kra hegyezte ki Ezek kezdeti operációi idén szeptember 18-án és december 11-én indulnak További hat operáció is lesz: 2015 márciusában, júniusában, szeptemberében, decemberében és 2016 márciusában és júniusában. A feltételek szerint megfelelően pozitív nettó hitelezést kell felmutatniuk a bankoknak egy 12 hónapos benchmark-időszakban A teljes hitelösszeg akár az 1000 milliárd eurót is elérheti Ugyanakkor a hitelekből származó pénz nem csapódhat le az ingatlanpiacon és az állampapírpiacon Az EKB módosítja az ülésrendjét. Jövőre már csak hathetente ülnek össze (a Fed üléseihez egyébként nem alkalmazkodnak), és az elhangzottak valamilyen tesztfázisú leiratát is közzéteszik majd 2015. januárjától.

2014. július 03. 15:32 Megosztás Ezennel vége Draghi befejezte mondandóját, aminek végére az euró dollárral szembeni kurzusa pont 1,36-nál fordult és halovány korrekcióba kezdett. 2014....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés