Előfizetői tartalom

Nagy meglepetésre zuhan a korona

Portfolio
Bár a gazdaság növekszik, de az infláció jelentősen lassul, így ma a svéd jegybank nagy meglepetésre nem 25, hanem 50 bázisponttal 0,25%-ra csökkentette az alapkamatot. A hír az összes elemzőt meglepte, és a váratlan döntést tükrözi, hogy a svéd korona az euróval és a dollárral szemben bő 2%-ot zuhant percek alatt, majd kissé szépített.

A svéd jegybank tavaly december óta 0,75%-on tartotta az irányadó rátát, hogy ezzel is enyhítse a jelentősen eladósodott háztartási szektor terheit, most viszont úgy látta, hogy az inflációs kosárba tartozó termékek széles körénél az áremelkedés lassulása (dezinfláció) indokolja az agresszív lépést. A jegybankelnök és az első alelnök egyébként csak a minden elemző...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés