Előfizetői tartalom

Balog: 1-2 vágás még beleférhet, 700 milliárd felett lesz a mentőcsomag

Portfolio
A következő hónapokban még láthatunk negatív inflációs indexeket, de ez nem nevezhető deflációnak, az év végétől ismét gyorsulhat az infláció, majd jövő nyártól kerülhet összhangba a 3%-os inflációs céllal - vázolta a jegybank inflációs előrejelzését a Napi Gazdaságnak adott interjúban Balog Ádám. Az MNB alelnöke egyúttal jelezte, hogy ilyen inflációs pálya mellett az alapkamatban "még egy-két csökkentésre van mód". A devizahiteles mentőcsomag várható banki veszteségére korábban 600-900 milliárdos becslést adott az MNB, azóta a frissített számítások szerint legalább 700, de legfeljebb 900 milliárd forintos lehet a csomag hatása (kedvezményes árfolyamon forintosítás nélkül). Az alelnök szerint az egyszeri forintosítás kérdésével nagyon óvatosan kell bánni, de mivel magas a jegybank devizatartaléka, így tudja segíteni a folyamatot. Hangsúlyozta azonban, hogy az összes érintett hitel forintosítását nem képes az MNB megoldani.

Balog Ádám pénteken is adott egy interjút, amelyet alábbi cikkünkben foglaltunk össze vélemény cikk formájában:Kapcsolódó cikkünk2014.07.11Nézeteltérése akadt a két MNB-alelnöknekNéhány kamatvágásra lehetünk a célunktól, ugyanis az inflációs környezet további lazítást indokol. Elképzelhető, hogy a következő hónapokban látunk még negatív árindexet, de ez nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés