Előfizetői tartalom

Mitől nőtt közel 10 százalékkal a magyar ipari termelés?

Portfolio
Idén májusban mind a nyers, mind a munkanaphatással kiigazított index szerint csaknem kétszámjegyű ütemben, 9,6%-kal nőtt az ipari termelés Magyarországon, havi alapon viszont 1,0%-os termeléscsökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal. A ma közzétett részletes adatok szerint a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá. Az orosz-ukrán válság a gyógyszertermelésben jócskán érezteti hatását: a legnagyobb mértékben ez az alág esett vissza éves alapon. Az ipari rendelésállományi adatok egyelőre továbbra is lendületes bővülést vetítenek előre, de a bizonytalanabbá váló európai konjunktúra miatt egyelőre kérdéses, hogy az év egészére is meglesz-e a kétszámjegyű ipari termelésbővülés.

A járműgyártás húzóereje A KSH adatai szerint az ipari export az év első öt hónapjában 11,2%-kal, májusban 10,3%-kal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele májusban 21,3%-kal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés