Előfizetői tartalom

Matolcsy: befejeztük és most megpihenünk

Portfolio
Az elmúlt 2 évi folyamatos kamatcsökkentési ciklussal az alapkamat elért arra a szintre, ami mind az inflációs célkövetés logikája, mind a reálgazdasági élénkítés szempontjából megfelelő - ezzel indokolta azt az MNB, hogy a mai, vártnál nagyobb (20 bázispontos) kamatvágást követően befejezte a vágási ciklust. Matolcsy György MNB-elnök jelzése szerint tartósan alacsony kamatlábra rendezkedtek be, ami szavai szerint azt jelenti, hogy legalább 2015 végéig szeretnék a most beállított 2,1%-os szinten tartani az alapkamatot. Persze nem zárkóznak el attól, hogy a közép távú inflációs célt elsődlegesen szem előtt tartva változtassanak a kamaton. Megjegyzése szerint a monetáris tanács ma sem volt egységes a kamatdöntésnél. A testület abban érdekelt, hogy a 4% feletti GDP-növekedést és a 4% alatti munkanélküliségi rátát célzó kormányzati gazdaságpolitikát támogassa. Matolcsy külön méltatta annak a 4 monetáris tanácstagnak a szerepét a sikeres kamatcsökkentési sorozatban, akik 2012 augusztusában, leszavazva az MNB akkori vezetését, bátor módon nekiálltak vagdosni a kamatot.Fontosabb részletek A jegybank a vártnál nagyobb mértékben, 20 bázisponttal vágta az irányadó rátát Ezzel viszont egyben véget is vetett a kamatvágási ciklusának Az iránymutatásukból kiderült, hogy a laza monetáris kondíciókat a jegybank rendkívül hosszan, 2015 végéig fent kívánja tartani Az inflációs cél középtávú elérést a jegybank ezen monetáris kondíciók mellett biztosítottnak látja A forint a 20 bázispontos kamatvágást követően hirtelen gyengülni kezdett, majd meredek fordulatot véve 308-ig erősödött az euróval szemben.

2014. július 22. 17:28 Furcsán állt meg az MNB Egy hónappal ezelőtt tette közzé inflációs jelentését az MNB, de akkor a jelentősen lefelé változtatott inflációs prognózis mellett csak a "szokásos" 10 bázispontos havi kamatvágási tempó mellett döntött. Bár azóta az inflációs...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái