Gazdaság

Matolcsyék valami újba kezdtek

Portfolio
Minden elemző meglepődött azon, hogy a Magyar Nemzeti Bank 20 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatóján az is eldőlt, hogy vége a kamatcsökkentési ciklusnak. Az elemzők azonban megkérdőjelezik a jegybank azon tervét, miszerint 2015 végéig a jelenlegi 2,1%-on maradna az alapkamat.
Gárgyán Eszter elemző, Citibank

Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője azt emeli ki írásában, hogy a jegybank meglepte a piacokat azzal, hogy egy nagyobb vágással fejezte be két éve tartó kamatcsökkentési ciklusát. Szerinte Matolcsy György kedd délutáni bejelentése, miszerint terveik szerint 2015 végéig tartani fogják az alacsony kamatot, azt jelenti, hogy a jegybank nagyobb hangsúlyt fektet a jövőbeni iránymutatásra.

A Citi elemzője ugyanakkor úgy véli, hogy az MNB forward guidance stratégiájának hitelessége gyenge lábakon áll, mivel Magyarország kicsi és nyitott gazdaság, ezért rendkívül kiszolgáltatott a külső folyamatoknak, így például az importált infláción valamint a kockázati prémiumon keresztül. Gárgyán itt emlékeztet Matolcsy szavaira, miszerint a Monetáris Tanács 2015 vége előtt is változtathat az alapkamaton, ha az inflációs cél veszélybe kerül.

A szakértő szerint a külső tényezők fogják meghatározni, hogy az MNB mikor fog kamatot emelni. Figyelmeztet: az emelkedő amerikai hozamok miatt tőkekiáramlás indulhat el a magyar eszközökből, amennyiben a jegybank az emelkedő infláció mellett is szinten tartja a kamatot. A tőkekiáramlás pedig a tervezettnél korábban kényszerítheti kamatemelésre a jegybankot - vetíti előre. Gárgyán úgy gondolja, hogy a jegybank tolerálja a kissé gyengébb forintot és elhalasztja a kamatemelést. Várakozása szerint alapesetben az MNB 2015 harmadik negyedévében kezd kamatemelésbe.

Németh Dávid vezető elemző, K&H Bank

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek kifejtette, hogy a tartósan alacsony kamatszintre törekvés beleillik az európai országok jegybankjainak gyakorlatába.

Hozzátette: kérdés, hogy meddig sikerül ezt tartani, hiszen néhány jegybank, például az amerikai vagy az angol már kamatemelést sugall a közeljövőben.

Véleménye szerint számos tényező elősegítheti a kamat alacsonyan tartását, például, ha a hitelminősítők felminősítik az országot.

Kérdés azonban, hogyan alakul a forint árfolyama, és hol lesz az a toleranciasáv, amelyből, ha kilép az árfolyam, arra már reagál a jegybank - vélekedett. Bár az MNB mindig azt hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja, a forint árfolyama áttételesen sok mindent befolyásol, például az adósságállománynak nem tesz jót a gyenge forint - fejtette ki.

Balatoni András vezető elemző, ING Bank

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője túlzottan optimistának tartja az MNB elképzelését, hogy 2015 végéig a jelenlegi alacsony szinten maradhat az alapkamat. Kedvezőnek értékelte az MTI szerint azt, hogy a jegybank az inflációs célokra fog koncentrálni, és ha ez veszélybe kerül, akkor átgondolja a kamatpályát.

Véleménye szerint a tartósan alacsony kamatszint hosszabb távon a forint gyengülését fogja eredményezni. Ha azonban a leértékelődést a jegybank kis súllyal veszi figyelembe, továbbá a nemzetközi környezet is kedvezően alakul, akkor lehetséges a kamat alacsonyan tartása.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a világban valamilyen mértékben várhatóan szigorodni fognak a monetáris kondíciók az elkövetkező időszakban, az Egyesült Államokban például jövő tavasszal már kamatemelés várható. Ilyen körülmények között nehéz elképzelni, hogy a Magyarországon ilyen sokáig fennmarad az alacsony kamatszint.

Bebesy Dániel portfoliómenedzser, Budapest Alapkezelő

"Az MNB nagy meglepetésre az elmúlt hónapok 10 bázispontos kamatcsökkentései után ismét nagyobb fokozatba kapcsolt, és 20 bázisponttal méréskelte az irányadó rátáját. A nagyobb vágás nem konzisztens az MNB óvatosságot hangsúlyozó eddigi kommunikációjával. Lehet, hogy a jegybank az ősz előtt ki szerette volna használni a rendkívül kedvező globális környezetet" - írta kommentárjában Bebesy Dániel, amit még Matolcsy György bejelentése előtt adott ki.Arra is emlékeztet a szakértő, hogy "a tőkepiacokat a gyenge nyári aktivitás mellett még az olyan feszültségek, mint az ukrán-orosz konfliktus, vagy a gázai események sem tudták megzavarni, alig van volatilitás, népszerűek a kockázatos eszközök".

"A magyar állampapírok tovább erősödtek júliusban az MNB swap tendereinek következtében. A piac egyelőre ignorálta a devizahitelek kivezetéséből a bankrendszer számára adódó jelentős tőkeveszteségek hírét. Továbbra is nagy kérdés azonban, hogy a kivezetéshez szükséges devizakonverzióhoz milyen mértékben járul majd hozzá a jegybank a devizatartalékaiból. Teljes átváltás esetén az MNB devizatartalékai a kívánatos szint alá is eshetnek, ami fokozhatja az ország sérülékenységét" - mutat rá.

Bebesy szerint a mai meglepő döntés ellenére a piac számára érdekesebb kérdés lesz a devizahitelek kivezetése, mint a várható kamatpálya.

"Az alacsonyabb kamatok, a devizahitelek konvertálása mind a gyengébb forint árfolyam irányába mutatnak, ami úgy tűnik, a döntéshozók számára sem jelent gondot" - tette hozzá.

A döntésről és annak hatásáról itt írtunk részletesen:

Matolcsyék valami újba kezdtek
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as