Gazdaság

Fittyet hánytak az orosz piacok az új szankciókra

Portfolio
Lényegében figyelmen kívül hagyták a tegnap este bejelentett újabb EU-s és amerikai gazdasági szankciókat az orosz piacok a szerda délelőtti kereskedés alapján, hiszen a vezető rubelalapú tőzsdeindex mintegy 2%-kal emelkedett, a rubel erősödni tudott, a fontosabb orosz államkötvény hozamok, illetve a kiemelten figyelt csődkockázati mutató pedig süllyedtek. A reakciók valószínűleg azzal magyarázhatók, hogy végülis nem lettek annyira durvák a nyugati szankciók, így ezeket az elmúlt napokban már be tudták árazni a befektetők.
A szankciók konkrét tartalma:A fellélegzés jellegű mai orosz piaci reakciókat mutatja, hogy a rubelben denominált MICEX tőzsdeindex 2% feletti emelkedést mutat, míg az új orosz szankciók mellett a Sperbank 2,8%-kal emelkedett, a VTB pedig csak 0,7%-kal süllyedt. A második legnagyobb orosz bank, a VTB délelőtti közleményében bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szükséges pénz- és tőkepiaci forrásokhoz hozzá tud jutni.

A bankpapírok mai reakcióit feltehetően az is magyarázza, hogy az orosz jegybank délelőtti bejelentése szerint minden olyan orosz banknak megadja a kellő segítséget, amelyet nyugati szankciók érnek.

Az enyhülő orosz pénz- és tőkepiaci feszültségek jele az is, hogy a 2030-ban lejáró dolláralapú orosz államkötvény hozama néhány bázisponttal csökkenni tudott délelőtt és ezzel párhuzamosan az 5 éves orosz CDS-felár a keddi 2,5 hónapos csúcsról mintegy 4 bázisponttal 223 bázispontra mérséklődött délelőtt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy dél körül a Moody's arra figyelmeztetett, hogy a hétfői hágai ítélet (Oroszország a Jukosz-ügyben 50 milliárd dolláros kártérítésre kötelezhető) jelentős negatív tényező az orosz szuverén hitelkockázati megítélésben.Azért vannak negatív következményei is a nyugati szankcióknak. Ezt jelzi például az, hogy a friss amerikai szankciókkal sújtott VTB 2022-es lejáratú kötvényének árfolyama mintegy 2 ponttal rekord alacsony szintre süllyedt, míg az orosz mezőgazdasági bank 2018-as papírjának árfolyama 2,5 hónapos mélypontra bukott.

A rubel szintén 2,5 hónapos mélypont körülről (35,7) látszik fordulni a dollárral szemben a szerda délelőtti kereskedés alapján.

Fittyet hánytak az orosz piacok az új szankciókra
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus