Gazdaság

Fittyet hánytak az orosz piacok az új szankciókra

Portfolio
Lényegében figyelmen kívül hagyták a tegnap este bejelentett újabb EU-s és amerikai gazdasági szankciókat az orosz piacok a szerda délelőtti kereskedés alapján, hiszen a vezető rubelalapú tőzsdeindex mintegy 2%-kal emelkedett, a rubel erősödni tudott, a fontosabb orosz államkötvény hozamok, illetve a kiemelten figyelt csődkockázati mutató pedig süllyedtek. A reakciók valószínűleg azzal magyarázhatók, hogy végülis nem lettek annyira durvák a nyugati szankciók, így ezeket az elmúlt napokban már be tudták árazni a befektetők.
A szankciók konkrét tartalma:A fellélegzés jellegű mai orosz piaci reakciókat mutatja, hogy a rubelben denominált MICEX tőzsdeindex 2% feletti emelkedést mutat, míg az új orosz szankciók mellett a Sperbank 2,8%-kal emelkedett, a VTB pedig csak 0,7%-kal süllyedt. A második legnagyobb orosz bank, a VTB délelőtti közleményében bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szükséges pénz- és tőkepiaci forrásokhoz hozzá tud jutni.

A bankpapírok mai reakcióit feltehetően az is magyarázza, hogy az orosz jegybank délelőtti bejelentése szerint minden olyan orosz banknak megadja a kellő segítséget, amelyet nyugati szankciók érnek.

Az enyhülő orosz pénz- és tőkepiaci feszültségek jele az is, hogy a 2030-ban lejáró dolláralapú orosz államkötvény hozama néhány bázisponttal csökkenni tudott délelőtt és ezzel párhuzamosan az 5 éves orosz CDS-felár a keddi 2,5 hónapos csúcsról mintegy 4 bázisponttal 223 bázispontra mérséklődött délelőtt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy dél körül a Moody's arra figyelmeztetett, hogy a hétfői hágai ítélet (Oroszország a Jukosz-ügyben 50 milliárd dolláros kártérítésre kötelezhető) jelentős negatív tényező az orosz szuverén hitelkockázati megítélésben.Azért vannak negatív következményei is a nyugati szankcióknak. Ezt jelzi például az, hogy a friss amerikai szankciókkal sújtott VTB 2022-es lejáratú kötvényének árfolyama mintegy 2 ponttal rekord alacsony szintre süllyedt, míg az orosz mezőgazdasági bank 2018-as papírjának árfolyama 2,5 hónapos mélypontra bukott.

A rubel szintén 2,5 hónapos mélypont körülről (35,7) látszik fordulni a dollárral szemben a szerda délelőtti kereskedés alapján.

Fittyet hánytak az orosz piacok az új szankciókra
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888