Gazdaság

Katonai csapás: cáfol a Pentagon

MTI
Az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy közvetlen katonai csapásokkal akadályozza az iszlamista militánsok további térnyerését Irakban, illetve hogy az ország északi részén humanitárius segélyben részesíti a vallási kisebbség több tízezer menekülésre kényszerített tagját - közölték csütörtökön Washingtonban az amerikai sajtónak névtelenül nyilatkozó hivatalos források. Később a Pentagon cáfolta az akciót.
A Pentagon cáfol

Pontatlanok azok a médiajelentések, amelyek szerint az Egyesült Államok légicsapásokat mért Irakban az iszalmista fegyveresekre - közölte csütörtökön a Pentagon szóvivője.

"Nem történt ilyen akció" - jelentette ki John Kirby ellentengernagy.

Kirby nem sokkal azt követően nyilatkozott, hogy olyan, amerikai kormányzati forrásokra hivatkozó sajtóértesülések jelentek meg, amelyek szerint az Obama-kormány jóváhagyta, hogy amerikai katonai gépekről humanitárius segélyt dobjanak le Észak-Irakban és fontolóra vette, hogy csapást mérjen az Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges erő egységeire.

Felreppent a hír

Újságírói kérdésre válaszolva Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője nem részletezte, hogy milyen katonai lépéseket mérlegelt Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági stábjával folytatott csütörtöki tanácskozásán, de azt kijelentette, hogy a szunnita szélsőségeseknek a jazidi és a keresztény kisebbség elleni támadásai miatt "humanitárius katasztrófa" van kialakulóban.

Earnest szerint Washingtont mély aggodalommal tölti el a vallási kisebbségekhez tartozó irakiak épsége és biztonsága. Az ENSZ által közölt becsült adatok szerint mintegy 40 ezer jazidi menekült az Iszlám Állam fegyveresei elől a hegyekbe, ahol híján vannak a víznek és az élelemnek.

Ha Washington a légicsapások mellett dönt, az minőségi fordulatot jelent majd az amerikai politikában Irakban, ahonnan az Egyesült Államok egy csaknem egy évtizeden át tartó háborúskodás után 2011 végén maradéktalanul kivonta katonai erőit.

Amerikai sajtóértesülések szerint a humanitárius segélyt az elnöki jóváhagyás esetén légi úton juttatják majd el a jazidikhez. A médiában megszellőztetett forgatókönyv szerint az amerikai katonai repülőgépekről ledobandó támogatást légicsapásokkal fedeznék. Emellett az amerikai hadsereg tanácsadással és egyéb segítségnyújtással támogatná az iraki légierőt abban, hogy élelmet és gyógyszert juttasson el a menekültekhez.

A sajtónak név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint Washington hivatalos felkérést kapott a beavatkozásra, de az nem derült ki, hogy az a központi iraki vagy a kurd vezetéstől származik. Earnest ugyanakkor leszögezte, hogy Irak problémáira nincsenek amerikai katonai megoldások, és hogy azokat az irakiaknak maguknak kell politikai eszközökkel megoldaniuk. Kijelentette, hogy jelenleg nincsenek amerikai harcoló erők Irakban és hogy az esetleges katonai fellépés korlátozott lesz.

Barack Obama az elmúlt hónapokban több száz amerikai katonát és tengerészgyalogost vezényelt Irakba a bagdadi amerikai nagykövetség védelmének megerősítésére, valamint az arab ország biztonsági erőinek kiképzésére. Az elnök eddig kizárta, hogy légicsapásokat vagy más katonai műveleteket rendeljen el mindaddig, amíg az iraki vezetők nem tesznek lépéseket az iraki rendszer hibáinak orvoslása érdekében.

A The New York Times szerint a Pentagon és a Fehér Ház névtelenül nyilatkozó illetékesei nem hivatalosan közölték, hogy Washington Núri al-Máliki iraki miniszterelnök lemondására vár.
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő