Gazdaság

Súlyos összecsapások voltak megint Kelet-Ukrajnában

Portfolio
Miközben az európai tagállamok a csütörtökön bejelentett orosz válaszlépések hatását értékelik, addig Kelet-Ukrajnában nem csillapodnak az összecsapások. Az elmúlt egy napban megint halálos áldozatokat követeltek a harcok.

Halálos összecsapások voltak

Az ukrán fegyveres erők 15 tagja, köztük 8 határőr vesztette életét és 89-en sebesültek meg az elmúlt 24 órában az oroszbarát szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadműveletben. Ezt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az áldozatok jelentős része annak a zászlóaljnak a tagja, amely előző nap kettős tűz alá került: egyszerre lőtték őket a szakadárok az általuk ellenőrzött ukrán területről és a határon túlról, orosz területről, de végül - súlyos veszteségek árán - sikerült kitörniük onnan. A szóvivő tájékoztatása szerint előző este Donyeckben a szeparatisták tüzet nyitottak egy kórházra, aminek következtében életét vesztette egy mentőautó-sofőr, és három civil megsérült. (MTI)

Megvannak az orosz-ukrán válság legnagyobb vesztesei

Rontotta a közép- és kelet-európai országokra vonatkozó növekedési kilátásait a Nomura elemzőintézet a hónapok óta tartó orosz-ukrán konfliktus miatt. A Moszkva által bejelentett intézkedések a lengyel és a bolgár gazdaságot sújthatják a legjobban, de a lett és a szerb piacokon is érezhetően visszavethetik a növekedést. Magyarországot érinthetik legkevésbé a szomszédunkban zajló folyamatok, egyelőre. Tovább a cikkhez

Bepöccentek a lengyelek az oroszokra

Lengyelország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületéhez fordul a lengyel mezőgazdasági termékekre kivetett orosz tilalom miatt - közölte a Gazeta Wyborcza napilap pénteken. Közben a kanadaiak elhatározták, hogy válaszként "az orosz agresszióra", hadifelszerelést küldenek Ukrajnának. Az orosz importtilalommal kapcsolatos friss fejlemények:

A lengyel lap úgy értesült, Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken készül kidolgozni a benyújtandó panasz szövegét, Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel együtt. "Oroszország a nemzetközi jog minden szabályát megszegte a Lengyelország ellen kivetett tilalommal, de az Európai Unióval szembeni embargóval is. A panaszt korábban nem tudtuk benyújtani, mert csak a sajtóhírek álltak rendelkezésünkre" - jelentette ki Sawicki.

A miniszter hozzátette, Lengyelország csak szerdán értesült hivatalosan az orosz tilalomról. Sawicki úgy tudja, az Európai Unió fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosa is a WTO-hoz fordul hasonló panasszal.

A fenti panasz előzménye, hogy Oroszország augusztus 1-jétől rendelt el behozatali tilalmat szinte valamennyi lengyel zöldségre és a gyümölcsre. Augusztus 7-től pedig Moszkva teljes importtilalmat rendelt el egy évre a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, a hal, a sajt, a tej, a tejtermék behozatalára az ellene szankciókat alkalmazó országokból - így az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

Részben erre is reagálva a kanadai kormányfő, Stephen Harper miniszterelnök még csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy rövidesen egy Hercules típusú katonai szállítógép indul Ukrajnába, emberélet kioltására nem alkalmas felszerelésekkel. Ezek között golyóálló mellényeket, sátrakat, hálózsákokat és elsősegélycsomagokat említett.

Harper elmondta: a csütörtöki szállítmány az első része annak a "sorozatnak", amely felszereléssel látja el az ukrán fegyveres erőket, hogy azok meg tudják védeni az ország keleti határát az "orosz agresszióval szemben".

A kanadai katonai segélyről szóló bejelentés a növekvő felszültség légkörében hangzott el. Kanada szerdán az Oroszország elleni gazdasági és politikai szankciók újabb csomagjáról döntött. Az orosz hatóságok válaszlépéseket hoztak: egy évre megtiltották kanadai mezőgazdasági termékek bevitelét. A kanadai kormányfő szerint ez csak az orosz elnök "növekvő kétségbeesését jelzi".

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty