Előfizetői tartalom

Igenis van infláció Magyarországon (3.)

Portfolio
A Porfolio elemzői konszenzusától minimálisan eltérően, 0,1%-kal emelkedtek júliusban éves alapon átlagosan a fogyasztói árak - közölte ma reggel a KSH. Ez tehát azt jelenti, hogy három egymást követő hónap után kilépett a negatív tartományból az inflációs mutatónk, igaz érdemi áremelkedés továbbra sem mutatható ki a gazdaságban. A maginflációban azonban ez tetten érhető (2,6%-on maradt az éves alapú drágulási ütem) és éppen emiatt továbbra sem beszélhetünk defláció közeli helyzetről a magyar gazdaságban. Idén júliusban egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal növekedtek.

A KSH összegzése szerint az elmúlt egy év során a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, miközben a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak. A KSH inflációs szakértője, Mináry Borbála a Reutersnek arra hívta fel a figyelmet, hogy a burgonya, zöldség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés