Előfizetői tartalom

Tényleg kétszámjegyű a bővülés a magyar ipari termelésben

Portfolio
Idén júniusában az ipari termelés 11,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit mind a nyers, mind a munkanaphatással tisztított adatok szerint - közölte az elsővel egyező második becslését ma reggel a KSH. A hivatal adatai szerint a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá. Júniusban havi alapon igen dinamikusan, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 1,8%-os volt a bővülés mértéke. A júniusi adattal már rendelkezésünkre állnak az idei első fél év statisztikái, amelyek szerint az időszak átlagában 9,4%-os volt az ipari termelésbővülés az egy évvel korábbihoz képest. A rendelésállományi és új megrendelési statisztikák nem utalnak arra a romló külpiaci konjunktúrára, amely mind a német-francia adatokból, mind az orosz-ukrán válság és szankciók miatt a keleti piaci kiviteli lehetőségekből egyelőre kirajzolódik.

A külső és belső értékesítési folyamatok Az ipari export az év első hat hónapjában 12,2%-kal, júniusban 15,1%-kal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele júniusban 24,4%-kal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés