Gazdaság

Orbán kimondta, hogy milyen demokráciát akar

Portfolio
Az Európai Unió leggyorsabb második negyedéves GDP-növekedése a magyar volt, ami a működőképes magyar modellt bizonyítja és a lakossági fogyasztás miatt van még tartalék a gazdaságban - többek között ezt mondta az MR1-Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjúban Orbán Viktor. A kormányfő szavai szerint arra kell törekedni, hogy 5 millióra bővüljön az adófizető munkavállalók köre, így jutunk majd el a munkaalapú gazdaságszerkezethez. Leszögezte: válsághelyzetben a magyar államnak nem a nyugati liberális demokrácia mentén kell gondolkodnia, hanem igenis kötelessége, hogy akár sok százezernyi munkahelyet teremtsen a dolgozni akaró magyaroknak. A tusnádfürdői beszédével kiváltott jelentős hazai és nemzetközi visszhangot természetesnek nevezte, igaz elismerte, hogy a környezetében is sokan lebeszélnék az ilyen gondolatébresztő beszédekről, közben viszont újra kifejtette nézeteit a liberális demokráciáról. A műsorban a sikerek mellett a nehézségekről is beszélt, így például arról, hogy az Oroszországgal szemben hozott EU-szankciókkal a közösség lábon lőtte magát, így ez a politika nem áll a magyar nemzet érdekében, még ha jogos is az orosz lépések tükrében. Azt is elismerte, hogy jogosan vetik Magyarország szemére, hogy NATO-tagként nem tartja be a katonai kiadásokra vállalt kötelezettségét.
Van még tartalék a magyar gazdaságban

A tegnap közzétett 3,9%-os GDP-növekedés "logikus következménye ... annak, ami az elmúlt 4,5 éves időszakban bekövetkezett Magyarországon" - értékelte az Európai Unióban legdinamikusabb második negyedéves magyar növekedési számot Orbán. Emlékeztetett arra, hogy most már könnyebb a helyzetünk az EU-ban, mivel már nem arról kell beszélni, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések, átalakítások majd valamikor eredményre vezetnek, "hanem ez a tény". Orbán szerint biztató, hogy tendenciaszerűen gyorsul a növekedés Magyarországon, ami egyébként nem egy egyszeri ügylet, illetve trükk következménye. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a növekedési pályában most nem egy hegycsúcsra, hanem egy fennsíkra értünk, azaz a növekedés üteme továbbra is ilyen gyors marad.

A növekedés fenntarthatósága kapcsán biztatónak nevezte, hogy a gyors GDP-növekedés amellett tudott kialakulni, hogy az egyik motor, a háztartások fogyasztása még nem is igazán húz az emberek nagyfokú eladósodottsága miatt. Bár a devizahiteles mentőcsomagról, és annak a törlesztési terheket csökkentő részéről most nem esett szó a beszélgetésben, de Orbán kijelentette, hogy mindezen háttér miatt, a fogyasztásra gondolva "a magyar gazdaságban még van tartalék".

A kormányfő szerint az adatok azt bizonyítják, hogy "működőképes és eredményes ez a magyar modell", ami összefügg azzal, hogy míg 2010-ben "1,8 millió dolgozó ember fizetett adót" Magyarországon (ez az szja-bevallások 3,5 milliós száma alapján biztosan tévedés - a szerk.), addig most már 4,1 millió dolgozó ember fizet adót". Hangsúlyozta, hogy ezen úton tovább kell menni, hogy 5 millió adófizető emberrel jellemezhető gazdaságszerkezet legyen Magyarországon. A cél tehát az, hogy "a munka alapú gazdaság kiterjed az egész társadalomra, mert most még sokan kimaradnak ebből".

Orbán kimondta, hogy milyen demokráciát akar
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, Budapest, 2014. augusztus 15., MTI Fotó: Beliczay László
Így jutunk el a GDP-adattól a demokrácia-felfogásig

Visszatérve a GDP-adatra, szavai szerint a gyors növekedés mögött végső magyarázatként egyetlen tényt lát: "a magyar emberek akarnak dolgozni". "Az, hogy tudnak dolgozni, az eddig is világos volt", csak kevesen tudtak dolgozni, de most "nagyon sokan akarnak dolgozni". A miniszterelnök értékelése szerint "most a magángazdaság még nem tud annyi munkahelyet felajánlani, amint amennyire szükség lenne", ...."ezért ilyenkor nem egy liberális demokrácia logikája mentén kell gondolkodni".

Hozzátette: a magángazdaságban létrejövő munkahelyek mellett a megélhetés vágyát munkalehetőséggé kell alakítani, így "az államnak munkalehetőséget kell teremteni. Ez a magyar modell egyik legfontosabb tulajdonsága, Nyugaton ez nem jellemző". Megjegyezte: a liberálisok szerint a magángazdaságot úgy kell segíteni, hogy az minél több állást tudjon létrehozni. "Ezzel én egyetértek, de ha válsághelyzet van, mert mi is a Nyugathoz tartozunk, tehát ilyen értelemben mi is a válságövezet része vagyunk, akkor az államnak kiegészítő lehetőségeket kell biztosítania. Ez szükség esetén azt jelenti, hogy akár "sok százezernyi munkalehetőséget kell megteremteni" - érvelt a most újra 200 ezer feletti közmunkásból álló rendszer szükségessége mellett.

Nem liberális demokráciát akarunk

Az ősszel felálló új Európai Bizottsággal, a testülettel való magyar viszony is szóba került az interjúban, amely kapcsán Orbán úgy fogalmazott, hogy Navracsics Tibor uniós biztos mellett jó együttműködésre számít Brüsszellel, mivel sikertörténetekre van szüksége az Európai Uniónak. Kijelentette, hogy "a magyar gazdaság egy sikertörténet, sokan vannak, akik szeretnék Magyarországot feketebárányként bemutatni", mert eltértünk az EU/IMF válságkezelési receptjétől és magyar modell építünk.

Hozzátette: a "mi nyíltan kimondjuk, hogy mi nem egy liberális demokráciát, hanem egy demokráciát akarunk építeni, de nem olyat, amely kizárólag az egyéni érdekekre épít, hanem olyat, amely a közjót tartja a legfontosabbnak" és vele együtt "tiszteletben tartja a szabadságot, az emberi jogokat, a kulturális értékeket".

A tusnádfürdői beszéd (illiberális demokráciával, a demokrácia esetleges hiányával és a példának tekintett országokkal kapcsolatos kijelentések) által keltett jelentős hazai és nemzetközi visszhang kapcsán annyit mondott: "mindig ez van" és az egész vita egy műfaji kérdés. Elárulta, hogy még a Fideszen belül, illetve a saját tanácsadói körében is sokan vannak olyanok, akik szerint "erre a műfajra nincs szükség", azaz "politikus ne tartson ilyen gondolatébresztő beszédeket".

Õ viszont ezzel ellentétben úgy gondolja, hogy "olyan mélyen lát bele az európai politikába, a boszorkánykonyhába, az ott zajló folyamatokba, hogy hogyan fest a világ", hogy vállalja az ilyen gondolatébresztő beszédek és eszmefuttatások következményeit. Szavai szerint "el kell könyvelnem veszteségeket, támadásokat".

Az orosz szankciókról...

Az orosz-ukrán válsággal, illetve az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói kapcsán azt mondta: "abban a furcsa helyzetben vagyunk, ami ritkán esik meg, remélem, hogy a jövőben gyakrabban fordul elő, hogy a szlovák-magyar álláspont egybeesik". Ezzel Robert Fico szlovák kormányfő azon nézetére utalt, miszerint "lábon lőttünk magunkat" az oroszok elleni szankciókkal, azok negatív gazdasági hatásai miatt.

A szankciók kapcsán viszont megjegyezte, az "szükségszerű következménye annak, amit az oroszok csinálnak", de mégis "érdemes átgondolni a szankciós politikát". Megjegyezte, hogy egy kis exportorientált országnak, mint Magyarország, a nemzeti érdekeivel ellentétesek a gazdasági szankciók, amelyek eredményességében egyébként személy szerint nem hisz. Emiatt egy az Európai Unió és Oroszország között nagy nemzetközi konferenciát sürgetett, ahol a következő évek, évtizedek egymással kapcsolatos viszonyát kellene tisztázni. Ennek érdekében támogató partnereket keres, de megjegyezte, hogy "Magyarország súlyát, lehetőségeit mindenki ismeri".

... és a NATO-beli támadásokról

Azt viszont leszögezte, hogy "Ukrajna területi integritását Magyarország védelmezi és ezt fontosnak tartjuk". A védelmi politika kapcsán emlékeztetett arra, hogy nemcsak sikerekről, hanem jelentős nehézségekről is beszélni kell. Ilyennek nevezte azt, hogy bár a NATO-tagság feltétele a kötelezettségek vállalása, azaz a 2%-os GDP-arányos katonai költés, de a mi számunk csak az 1%-ot éri el.

Így megjegyezte: "joggal tesznek szemrehányást nekünk a szövetségeseink, hogy mi egy olyan ország vagyunk, amely a biztonságát javarészben a NATO-tagságból meríti, miközben nem tartjuk be a közös biztonság fenntartásához szükséges költségekhez való hozzájárulásunkat". Hozzátette: éppen emiatt van még mit tenni, így elég sokat konzultál a kérdésben a honvédelmi miniszterrel.
brexit0923
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról
huaweimatex
zuckerberg
Malajzia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról