Gazdaság

Alkoholt csak italboltban

Portfolio
Igaz, hogy egyre kevesebbet, azonban nemzetközi összevetésben még így is sokat iszik a magyar, mármint alkoholt. A dohánypiac újraosztásához hasonlóan akár erre, vagyis az egészség megóvására is hivatkozhat a kormány, ha monopolizálná az alkoholos termékek piacát, ahogyan az most megint felmerült. A részletek nem ismertek, sőt a kormány ismét úgy reagált, hogy nem készül a nemzeti italboltok felállítására, azonban érdemesnek tartottuk összeszedni az eddigi információkat.
Miért pont most?

Másfél év alatt most már sokadszorra merül fel a magyar sajtóban a nemzeti italboltok terve. A Napi Gazdaság már konkrét kormányzati koncepcióról ír és a lap információi szerint a megvalósításról már el is kezdődtek az egyeztetések a piaci szereplőkkel. Ezek szerint törvényben rögzítenék, hogy csak előzetesen engedélyezett üzletekben lehet majd alkoholtermékeket kapni.A mostani értesülés időzítése azonban felettébb érdekes. Látva a nemzeti dohányboltok létrehozása és a dohánypiac újraosztása utáni negatív társadalmi visszhangot, felmerül a kérdés: a kormány miért vállalná fel ezt az intézkedést egy hónappal az önkormányzati választások előtt? A Portfolio úgy tudja, hogy a piaci szereplőket (gyártókat és üzletláncokat egyaránt) meglepetésként érte a nemzeti italboltokról szóló hír.

A Portfolio-nak küldött hivatalos kormányzati reakcióból úgy tűnik, hogy a kormány nem tervezi a nemzeti italboltok bevezetését, legalábbis egyelőre. "Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén" - írta a Kormányzati Információs Központ válaszában.

Máskor is felmerült Az előző Orbán-kormány idején többször is előkerült az italboltok terve. 2012 őszén például Lázár János beszélt erről, majd 2012 novemberében a Népszava írt arról, hogy állami monopólium lehet az alkoholpiacon. Majd 2013 májusában is felmerült a nemzeti italbolt terve. A Magyar Narancs akkor egy nemzetgazdasági minisztériumi szakértői feljegyzésre hivatkozva írta, hogy a kormány erősebb ellenőrzés alá vonná a hazai szeszkereskedelmet. Idén márciusban a hvg.hu írta meg, hogy nemzeti italboltok jöhetnek a parlamenti választások után. A portál akkori információi szerint ebben az új rendszerben csak a sör és a bor maradna az élelmiszerboltok, szupermarkatek polcain. Ezek szerint a szeszesitalok árusítása állami monopólium lenne a dohánytermékek árusításához hasonlóan. Ezt akkor Giró-Szász András kormányszóvivő sajtókacsának nevezte.

Nem mindegy a hogyan

Az alkoholok forgalmazásának újraszabályozásával kapcsolatban több alapvető kérdés szorulna tisztázásra, hogy az intézkedés következményeit számszerűsíteni lehessen:
  • Mely termékek kerülnének a nemzeti italboltokba? Csak a tömény alkoholok, égetett szeszek (vagyis bizonyos alkoholtartalom feletti termékek) vagy minden alkoholos termék? Mi alapján és hol húzzák meg a határt (alkoholszázalék)?
  • Mikor lépne életbe az új rendszer?
  • Hogyan érinti az intézkedés a vendéglátóhelyeket és az alkoholtermékek bemutatására szolgáló rendezvényeket?
  • Az állam az alkohol-kereskedelem mely szintjén avatkozik be (kisker és/vagy nagyker)?
  • Kik juthatnak és hogyan állami koncesszióhoz? Újraosztják-e a piacot a lépéssel a nemzeti dohányboltok rendszeréhez hasonlóan?
  • Kitiltják-e a nagyobb alapterületű üzletekből az alkoholtermékek értékesítését?
Mi lehet a magyarázat?

A nemzeti dohányboltok 2013 júliusi bevezetését is a fiatalkorúak védelmével és az egészség óvásával magyarázta a kormányzat. A cél az volt, hogy ellenőrzött keretek között lehessen csak dohánytermékekhez jutni. A nemzeti italboltok esetleges bevezetésével is ezt a célt szolgálhatná hivatalosan a kormány.

Az OECD legfrissebb adatai szerint Magyarország még mindig kiemelkedik az egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében. A 2011-es, hazánkra vonatkozó adat szerint 11,4 liter alkoholfogyasztás jutott minden magyarra, ezzel az előkelőnek nem mondható hatodik helyet szereztük meg.

Alkoholt csak italboltban
Ha a magyar adatokat hosszabb időtávon vizsgáljuk, akkor látható a '80-as évek közepén elkezdődött fordulat, azóta az egy főre jutó teljes alkoholfogyasztása harmadával csökkent.

Alkoholt csak italboltban
A WHO összesítő jelentéséből is kisebb alkoholfogyasztás olvasható ki, azonban még így is az európai régiós átlag feletti mennyiséget iszunk.

Alkoholt csak italboltban
Arányaiban leginkább sört iszik a magyar (36%), ám közel hasonló arányban fogy szeszesital (34%), míg a bor 30%-os részarányt képvisel a teljes fogyasztáson belül. Ha valaki kíváncsi, hogy ezek az arányok mit jelentenek nemzetközi összevetésben, azoknak érdemes ezt a térképet böngésznie.

Alkoholt csak italboltban

Ekkora a piac

A Központi Statisztikai Hivatal kiskereskedelmi statisztikái szerint az alkoholtartalmú termékek forgalma komolyabb szeletet (3,85%, ezzel a hatodik legnagyobb kategória) hasít ki a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül, azonban a dohányáruk piacánál kisebb (4,96%). A 2013-as éves adatok szerint alkoholtartalmú italokból 322 milliárd forintnyi termék fogyott a kiskereskedelemben szemben a dohányáruk 414 milliárdos forgalmával.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a dohánypiacot nem lehet teljesen megfeleltetni az alkoholtermékek piacával, elég ha csak a kínálatbeli különbségekre, az eltérő árrésekre és logisztikai megoldásokra gondolni.

Alkoholt csak italboltban

Máshol így csinálják

Ahogyan a trafikrendszer bevezetésénél, úgy az italboltok esetleges felállításánál is nemzetközi példákat hozhat fel a kormány, az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi gyűjtése szerint több ország is használja ezt az eszközt.

Leggyakrabban a skandináv országokban működő rendszert szokták emlegetni. Svédországban például a 3,5%-nál magasabb alkoholtartalmú termékeket csak erre szakosodott italboltokban lehet megvenni, emellett a vendéglátóhelyeken is engedélyezik a fogyasztást. A svédeken kívül Európában a finnek (itt 4,7% a határ), a norvégok (itt 4,75% a határ) és az izlandiak (itt a dohány- és alkoholárusítás egyetlen cégnél összpontosul) működtetnek ehhez hasonló rendszert, de a WHO szerint a Moldovai Köztársaságban is van monopólium az ilyen termékek értékesítésére. Ezen kívül Kanadában és az Egyesült Államok egyes államaiban találhatók ital-monopóliumok.

Konklúzió

Ahogyan már azt a cikkünk elején jeleztük felettébb érdekes, hogy a kormány miért pont az önkormányzati választások előttre időzítené az új rendszer bevezetését. Az állami monopóliumok esetleges felállításának hatása attól függ, hogy a piac mely szegmensét (nagykereskedelem vagy kiskereskedelem, illetve mely termékeket) és milyen mélységben alakítja át. Ha a kiskereskedelmi piac teljes újraosztása kerülne terítékre, akkor annak komoly foglalkoztatási következményei lehetnek, a forgalom esetleges változása érintené a jövedékiadó- és ÁFA-bevételeket, és a feketekereskedelemre gyakorolt hatásokkal is számolni kell.

Ennek kapcsán érdemes példaként felhozni a 2013 júliusában bevezetett trafikrendszer forgalomra és adóbevételekre gyakorolt hatását. Az új rendszer - a kevesebb értékesítőhely és az árrés emelése - miatt a legális cigiforgalom jelentősen csökkent. A Nemzeti Adóhivatal legfrissebb, júniusra vonatkozó statisztikája szerint 701 millió szál volt a legális cigarettaforgalom, ami 31%-kal marad el a tavaly júniusi értéktől (ez volt az utolsó hónap a trafikrendszer bevezetése előtt).

Alkoholt csak italboltban

Ha a teljes 2012-es cigarettaszál forgalmi adatokat hasonlítjuk a 2013-as adatokhoz, akkor szintén 35%-os visszaesést láthatunk. Az idei évben pedig csak tovább folytatódott a csökkenő trend: az első hat hónapban összesen 3,6 milliárd szál került forgalomba, ami 41%-kal marad a 2012-es első féléves adatoktól.

Alkoholt csak italboltban

A legális cigarettaforgalom látványos visszaesése a jövedékiadó-bevételeken is éreztette hatását. 2013-ban a dohánytermékek után 311,6 milliárd forintos jövedékiadó-bevétele keletkezett a költségvetésnek, míg 2012-ben 345 milliárd forint teljesült ezen a soron. (Tavaly egyébként a szeszesitalok és egyéb termékek a teljes jövedékiadó-bevételek 9,7%-át, 87,0 milliárd forintot jelentettek.)
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt