Gazdaság

Rezsicsökkentés: félig kamu, félig káros?

Portfolio
A rezsicsökkentés egy része egyszerűen a válság következtében lezajlott energiaár-csökkenés lekövetése volt. Máshol viszont már nagyon a határon járnak az árak. Rejtélyek azért így is vannak.

"Fenntartható és fenntarthatatlan elemek a hazai közműszektorra vonatkozó rezsicsökkentési politikában" címmel tartotta meg előadását a közgazdász vándorgyűlésen Kaderják Péter.

 • A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője ebben először rámutatott: a válság kitörése után a lakossági energiaárak egy része egyszerűen nem követte a piaci árcsökkenést. Pedig a 2008 után intenzívvé váló verseny és a recesszió 15-20%-os árcsökkenést hozott az ipari fogyasztók számára mindkét részpiacon (gáz, áram).
 • Ez egy egyértelmű árszabályozói kudarc volt.
 • Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, amikor az energiaszektor terhelését nézzük, hogy a szektort hatósági árcsökkentés által okozott bevételkieséssel azonos nagyságrendű többletterhelés érte különadók formájában.
 • A földgáz szektorban ma már az a helyzet, hogy a rezsicsökkentés olyan mértékű volt, hogy ilyen olcsón az ágazati szereplők legfeljebb Európa leglikvidebb piacán tudnának gázhoz jutni. (Kaderják célzott rá: ez nem minden pillanatban lehetséges.)
 • A rezsicsökkentés módja több esetben az "indokolt" költségek lefaragása volt, de így például az elismert tőkeköltség már irreálisan alacsony, a hálózati veszteség és a különadók pedig egyáltalán nincsenek elismerve.
 • Az áramszektorban is különleges a helyzet. Az elismert áramár a német piaci ársáv legaljára süllyedt, ahogy Kaderják ábrája is mutatja:

  Rezsicsökkentés: félig kamu, félig káros?
  Klikk a képre!
 • Van ugyanakkor egy nagy rejtély: a magyar (futures) nagykereskedelmi árak toronymagasan (30%-kal!)a régiós árak felett vannak. Ennek lehetnek infrstrukturális okai is, de Kaderják piacmanipulációra gyanakszik valamelyik piaci szereplő részéről.

  Rezsicsökkentés: félig kamu, félig káros?
  Klikk a képre!
 • Ahogy egyre nagyobb a rezsicsökkenés, úgy oszlanak egyre inkább szét a terhei a gazdaságban. A második körtől beszállt az MVM is (vagyis részben az állami cég profitja volt a forrás), illetve a háztartások fogyasztók terheinek csökkenését részben a nem háztartási fogyasztókra terhelte a szabályozás.
 • Kaderják a rezsicsökkentés jó és rossz elemeit is listázta. Ami jó: a szabályozott termékárak döntően a piaci ártrendekhez igazodott.
 • Ami rossz: Egyrészt az elismert tőkeköltség csökkenése kockázatokhoz vezetett, és a beruházási igényekhez képest már túlzott mértékű. Másrészt az egységes rezsicsökkentés méltányossági problémákat is felvet, a rászorultsági elvet lehetne inkább érvényesíteni. Ráadásul a kiszámíthatóság hiánya zavarja a gazdálkodást.
 • Kaderják szerint van lehetőség fenntarthatóan kedvező energiaárak kialakítására. Érdekes módon ez nem annyira nagyobb állami szerep, mint inkább a további liberalizáció irányába mutat.
 • Elsődleges forrása a piaci liberalizáció, illetve az ezekhez kötődő infrastrukturális fejlesztések előnyeinek kiaknázása lehet.
 • Segítheti a fenntarthatóságot a nagykereskedelmi piacszerkezet versenyzőbbé válása, illetve hogy a gáz esetében a 2015-től jövő új szerződéses időszak milyen paramétereket hoz.
 • További előrelépés lenne, ha megtörténne a szabályokon alapuló szabályozás helyreállítása.
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mcdonald's