Előfizetői tartalom

A skótok eldobnák maguktól az aranytojást tojó tyúkot?

Plósz Dániel, MNB
Skócia számos találmánnyal járult hozzá a világgazdaság fejlődéséhez, többek között a a telefonért, a tv-ért, az internetért, a gőzhajóért, gőzmozdonyért, a hidakért lehetünk a skót nemzetnek hálásak a modern közgazdaságtan mellett. A Grand Theft Auto nevű közkedvelt számítógépes játék megszületését is nekik köszönhetjük - Rodney Jefferson cikke szerint. Most, 307 év után a skótok mindezt magukkal akarják vinni, elhagyva ezzel az Angliával és Walessel három évszázada közösen alkotott politikai uniót, Nagy-Britanniát. Szeptember 18-án a 16 év feletti skót választópolgárok dönthetnek arról, hogy valóban egy új szuverén államban kívánnak-e élni vagy maradnak a királynő hazájában? A független Skócia valószínűleg megalakulását követően fizetésképtelenné válna, míg az angol növekedésből az északi országrész is profitálhatna.

A legtöbb közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a skótok többsége továbbra is Nagy-Britanniában szeretne élni, igaz egyes felmérések szerint a bizonytalan szavazók jelenthetik a mérleg nyelvét. A piacok is aggódnak az erősödő skót nacionalizmus miatt, amelynek hatására a népszavazás előtt egy héttel az angol font mélyrepülésbe kezdett, a legnagyobb gyengülést az amerikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés