Gazdaság

Apad a Magyarország iránti bizalom

Portfolio
Fenntartható, szerves növekedést csak olyan gazdaságpolitikával lehet elérni, amely az üzleti világ bővülésére támaszkodik, a magyar növekedés pedig nem ilyen - mondja Chikán Attila, a BCE Versenyképesség Kutató Központ igazgatója. A vállalati szektor tőkevonzó képessége gyenge, egyes területeken a saját tőke rovására fizetnek osztalékot a hazai leányvállalatok. Chikán a cégek fő problémái között említi a bürokrácia magas szintjét, illetve azt is, hogy tragikusan keveset költenek képzésre.
Apad a Magyarország iránti bizalom
Portfolio: Szép növekedést mutatott az elmúlt egy évben a magyar gazdaság, és mindenki hasonló folytatásban reménykedik. Mennyit javított a vállalati szektor helyzetén ez a növekedés?

Chikán Attila: A gazdasági növekedés fokozódása valóban örvendetes tény, nagyon kétséges azonban, hogy mennyire fenntartható. A növekedés fő forrása ugyanis nem az üzleti szféra fellendülése, hanem az állami költségvetés és az EU-pénzek. Ettől persze még a növekedés valós, és vannak pozitív hatásai, csak nem szerves fejlődés, hanem külső tényezők eredménye. A jelenleg középtávra előrejelzett növekedés pedig magasabb ugyan, mint a válságot követő években, de messze van attól, ami ahhoz lenne szükséges, hogy felzárkózásról beszélhessünk. Fenntartható, szerves növekedést csak olyan gazdaságpoli-tikával lehet elérni, amely az üzleti világ bővülésére támaszkodik. Ehhez pedig az üzleti környezet megváltoztatására, a gazdaságpolitika iránti bizalom megteremtésére lenne szükség.

P.: Miként látja a magyar vállalati szektor tőkevonzó képességét?

Ch. A.: Az ország tőkevonzó képessége meglehetősen bizonytalan. Látunk ugyan jelentős működőtőke beruházásokat, de inkább tőkekivonást tapasztalunk. Csekély mértékű a külföldi tulajdonú vállalatok újrabefektetési hajlandósága, s azt is tapasztaljuk, hogy osztalékfizetés történik a hazai leányvállalat tőkéjének rovására. Ezzel összefüggésben csökken a magánszféra adósságleépítése, növekszik az állami szféra külső adóssága - ebben a tekintetben is a magyar gazdaság iránti bizalom jelentős csökkenésének vagyunk tanúi.

P.: Milyen megfontolásokat lenne érdemes figyelembe venni a kkv-szektor "helyzetbe hozása" érdekében?

Ch. A.: A Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjában jelenleg folyó kutatások keretében számos konkrét javaslatot fogalmaztunk meg a kkv szféra fejlesztésére. Ezek között kiemelt szerepet kapott a kiszámíthatóság növelése, az exportfejlesztés, az innováció ösztönzése, a menedzsment ismeretszintjének fejlesztése, de olyan örökzöld témák is, mint a bürokrácia csökkentése, vagy az adórendszer kedvező átalakítása. Rendkívül fontosnak tartjuk a képzés ösztönzését: felmérésünkben drámai adatokkal találkoztunk arra nézve, hogy mennyire keveset költenek a vállalatok erre a célra.

P.: Milyen területeken lenne érdemes a gazdaságpolitikának keresgélnie a vállalati versenyképesség-javítás leghatékonyabb, legtöbb sikeres kecsegtető eszközeit?

Ch. A.: A 300 vállalat 1200 vezetőjére kiterjedő, közelmúltban elvégzett felmérés igen sok támpontot adott arra nézve, hogy maga a vállalati szféra hogyan látja saját helyzetét és milyen irányban lát kibontakozási lehetőségeket. Sajnos a vállalatvezetők jelenleg sem tartják támogatónak a gazdaságpolitikát - megjegyzem, hogy előző felméréseink alkalmával a korábbi kormányokkal kapcsolatban ugyanez az álláspont fogalmazódott meg. A legsúlyosabb gondnak a kiszámíthatóság hiányát tekintik. Világosan kiderült a felmérésből, hogy az exportorientált vállalatok jövője lényegesen ígéretesebb: hamarabb kilábaltak a válságból, erősebb a jövedelemtermelő képességük, így ezen vállalatok támogatása az egyik legfontosabb kormányzati feladat. Fontos kiemelés, hogy a kutatások aláhúzzák: a vállalati szféra sokszínűsége szabályozási szempontból is a jelenleginél differenciáltabb kezelést igényel, a vállalati szféra sokat emlegetett "kettészakadása" például nagyon durva leegyszerűsítés.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
ipar